Lokala företag klarar den starka kronan

För exportföretagen i Västerviks kommun innebär den starka kronan en utmaning. - Den slår mot vår lönsamhet, säger Karl Baráth, vd på Slipnaxos.

Slipnaxos vd Karl Baráth ser tillbaka på några bra år, och han är försiktigt opitimistisk inför framtiden även om det finns några orosmoln på himlen. Den starka kronan är ett.

Slipnaxos vd Karl Baráth ser tillbaka på några bra år, och han är försiktigt opitimistisk inför framtiden även om det finns några orosmoln på himlen. Den starka kronan är ett.

Foto: Anders Steiner

Ekonomi, näringsliv & finans2011-05-13 00:00

När VT besöker slipskivetillverkaren Slipnaxos tittar solen in på lagret genom utskeppningsporten. Det ser förhållandevis just ut för företaget.

I princip har man kommit upp till de nivåer som man befann sig på innan finanskrisen. Man har några år av expansion bakom sig. I dag är man 185 anställda. Det är 40 mer än när det var som värst under finanskrisen.

Det betyder inte att företaget inte känner av den starka svenska kronan.

Av varorna som skeppas ut härifrån går 70 procent på export. Den allra största enskilda exportnationen är Kina. Allra vanligast är att Slipnaxos får betalt i euro. När kronan har ökat i värde har kundernas inbetalningar minskat i värde. Den enkla lösningen skulle vara att höja priset i euro.

- Det skulle aldrig våra kunder acceptera. Våra konkurrenter ligger i euroland och behöver inte höja priserna. Vi får låta den starka kronan slå mot vår lönsamhet, säger Karl Baráth.

Till viss del kompenseras företaget av att mycket av de råvaror som man köper in till tillverkningen kommer från euroländer. Samtidigt som Slipnaxos får sämre betalt för sina produkter kan de köpa in råvarorna billigare.

Karl Baráth konstaterar också att det kunde varit värre. Längre tillbaka gjordes många affärer i amerikanska dollar. Det är en valuta som tappat ännu mer i värde än euron.

- Hade vi sålt i dollar, och köpt i euro hade vi suttit i en kniptång idag.

Västerviks största tillverkningsföretag Elfa har amerikanska ägare och en betydande amerikansk export. Trots det har man klarat valutauppgången bra. På fabriken i Västervik är man för närvarande snarare inriktad på expansion än nerdragningar.

- Vår ägare, som också är vår amerikanska importör, betalar oss i svenska kronor, berättar Jörgen Nilsson, vicekoncernchef och platschef i Västervik.

På kort sikt drabbas inte heller ägaren, den amerikanska heminredningskedjan The Container Store. Företaget har försäkrat sig mot tillfälliga valutarörelser. På längre sikt däremot blir det dyrare för den amerikanske importören att köpa produkter från Sverige.

Många övriga kunder betalar i euro, men där tycker han att företaget kompenseras av att inköp i euro har blivit billigare.

Samtidigt konstaterar han att svenska företags konkurrenskraft gentemot till exempel kinesiska och andra asiatiska tillverkare försämras när kronan stärks.

Ett annat företag som påverkas är färgillverkaren Akzo Nobel i Gamleby. Av deras produktion går 70 procent på export.

- Vi påverkas negativt av den stärkta svenska kronan, säger Ulf Davidsson, vd.

Han konstaterar att det är svårt att kompensera sig genom att höja priserna på produkterna. Företaget behöver samtidigt kompensera sig för höjda råvarupriser.

Vad kan företagen göra för att kompensera sig?

Både Karl Baráth på Slipnaxos och Jörgen Nilsson på Elfa säger att den starka kronan skärper kraven på effektiviseringar.

- Det är ett arbete som pågår jämnt. Vi måste hela tiden jämföra oss både med konkurrenter, och med fabriker i andra länder inom den egna koncernen. Det är den verklighet vi lever i, säger Jörgen Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!