Fem turistområden i Kalmar län var drivande inför projektet: Västervik, Kalmar, Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, Glasriket och Öland.
- Efter ett år föll Astrid Lindgrens Värld bort, i och med att ALV såldes till ett privat bolag. Medfinansiärerna ska vara offentliga aktörer, säger Christina Thorstensson, som arbetade som projektledare.
Vid årsskiftet tog projektet slut. Hur har det fallit ut?
En indikator som man skulle använda för att se om projektet var framgångsrikt var antalet gästnätter.
- Vi har inte kunnat se någon ökning, säger Christina Torstensson.
Samtidigt tycker hon att det är svårt att göra en mätning. Under perioden har till exempel mätningen av antalet campingnätter förändrats, så att det har blivit svårare att jämföra över tid.
- Finanskrisen påverkade. 2009 hade vi en kraftig ökning av danska turister när den danska kronan var stark mot den svenska, sedan har det förändrats. Askmolnet minskade tyskarnas lust att resa utomlands även om det inte var flygresor.
Projektet arbetade framförallt med två marknader, Tyskland och Danmark. Till sin hjälp har man tagit statliga Visit Sweden.
I arbetet med att bearbeta danskarna så har Kalmar län gått i partnerskap med flera andra sydsvenska aktörer, till exempel Öresundsbron och DSB First som driver Öresundstågen. Målet har varit att ge bilden av att södra Sverige är ett närmål. Att resa till södra Sverige är inte att göra en stor utlandsresa.
- För en Köpenhamnsbo ligger inte Kalmar längre bort än Nordjylland, tar Christina Thorstensson som exempel.
I Tyskland har man jobbat mycket med PR, till exempel att försöka få uppmärksamhet i tyska medier.
- Vi har anlitat en konsult som kan det tyska medielandskapet. Utfallet har varit gott. Vi har haft besök av flera tyska medier, säger Christina Thorstensson.
Där har målet varit att höja den allmänna medvetenheten bland tyskarna om vad Kalmar län har att erbjuda.
- Känner man inte till att resmålet finns så kommer man inte att boka en resa. Satsningen kommer att ge resultat på sikt, säger Thorstensson.
Det låter som att ni måste följa upp projektet med nya insatser?
- Ja, nu drivs det projekt inom den europeiska socialfonden för att utbilda företagare i branschen, inom bland annat ekonomi och webb. Det vi har sett är att kunskapskraven är högre om man siktar på den utländska marknaden.
Vinsterna i resnätter är svåra att belägga. Däremot tycker Christina Torstensson att projektet skapat andra värden.
- Vi har blivit bättre på att samarbeta inom länet, och vi har byggt upp en kunskap om de tyska och danska marknaderna.