Anders Larson är en man med många järn i elden. Han har adress i fyra länder. Han hoppar på företagsinvesteringar i de mest skilda branscher, som medicinteknik, betalkort och kopparbeläggningar. Och nu har han alltså gett sig in i köttbranschen.
- Har man en bondgård så tycker jag att man ska ha djur, säger han bestämt.
Men den som tror att Anders Larson nöjer sig med vanliga svenska kor för sin produktion, tror fel. Han är mannen som inte gör någonting halvdant.
När han för några år sedan köpte Värmviks gård rustade han upp det till tänderna och bytte namn till Värmvik Säteri. Han rev alla byggnader och ersatte med nya bostads- och ekonomibyggnader och investerade i en helt ny maskinpark. Totalt har kalaset gått loss på 135 miljoner kronor.
Resultatet är ett storslaget säteri i vacker natur och med en bedövande vacker vy över Gamlebyviken. Där har han tänkt att anordna exklusiva konferenser inom några år. Det är också där han planerar att bo efter sin pension.
Men åter till köttdjuren. Bara de är en historia i sig. På Värmvik Säteri föder Anders Larson nämligen upp djur av den japanska rasen Wagyu. Djur som ger ett kött som enligt Larson är det godaste man kan äta.
- Djuren användes traditionellt som dragdjur i Japan. Det gör att de har intermuskulära fettceller som extra energikälla. Fettet har en låg andel dåligt kolesterol och en hög andel enkel- och fleromättade fettsyror. De har också en hög andel omega-3, och en forskare som jag har träffat menar att det är lika nyttigt att äta kött från de här djuren som att äta lax!
Men smakar det så kostar det. Snittpriset för Wagyu-djuren vid slakt ligger på mellan 300 000 och 400 000 kronor per djur. En filé av det exklusiva köttet går på runt 10 000 kronor per kilo och en entrecôte kring 8 000 kronor kilot.
Vem köper så dyrt kött?
- Vi har ett tiotal restauranger som köper vårt kött, berättar Anders Larson.
Förutom på säteriet kan man köpa köttet på Östermalmshallen i Stockholm. Grand Hôtel i Stockholm och stjärnkocken Mattias Dahlgrens restaurang är några ställen som serverar det.
En anledning till att köttet blivit så exklusivt är att det råder exportförbud från Japan. I stället har man tvingats avla fram embryon från en mindre besättning som fördes till USA i början av 1990-talet för ett forskningsprogram. Anders Larson köpte sådana embryon på våren 2006 och lät vanliga svenska kor bli surrogatmammor. Något som fungerade bra eftersom de japanska djuren är något mindre i storlek.
I dag har han 57 djur på sitt säteri och fler kommer det att bli.
- Hittills har vi bara slaktat två djur. Men om fyra år räknar vi med att kunna slakta 30 djur om året, berättar Anders Larson.
Av de ursprungliga djuren har fyra tjurar behållits som avelstjurar. De har olika genetiska linjer vilket ska minska risken för inavel.
Hittills finns det, vad Anders Larson vet, bara ytterligare en gård i Sverige som föder upp Wagyu-djur.
- Men det kommer att bli fler, det är jag säker på.
För att ytterligare öka köttets kvalitet gör han vad han kan för att djuren ska ha det bra och leva i en stressfri miljö. De matas med speciella grässorter och ryktas varje dag.
Tycker de att det är skönt?
- O ja, de andra djuren blir jätteavundsjuka om en kompis blir ryktad och buffar på den för att komma fram själva, säger Anders Larson.