Som ung var han fotbollskille. Enligt egen utsago så var han inte speciellt bra spelare, men kom redan i tonåren in på ledarbanan. Det började med att han tränade pojklag, han byggde på med utbildningar och så småningom började han träna seniorlag.
Idrottslärare var ett yrke som låg nära till hands. Problemet var bara de höga intagningspoängen till utbildningen. Peter gav sig inte. Han jobbade och samlade på sig poäng för arbetslivserfarenhet.
- Jag vikarierade som idrottslärare, och som lärare i språk och SO på högstadiet och gymnasiet.
Varje år sökte han till idrottshögskolan, men som 25-åring kom han ändå till en punkt där han insåg att det var dags att överge drömmen.
- Då hade jag som bäst blivit nionde reserv.
Istället fick det bli två år med ekonomistudier.
- Mitt första jobb efter studierna blev på Owes ångbageri. Jobbet innebar både försäljning och administration. Jag trivdes med det, och blev kvar i nio, nästan tio år.
1999 blev det bilbranschen och Karlbergs bil. Jobbet där innebar bland annat ett budgetansvar, administration och försäljning.
- Det var ett roligt jobb där man träffade en massa människor.
Sju år senare var det dags för nytt byte. Försäkringsbolaget Skandia sökte försäkringsrådgivare i Västervik. Peter hoppade på, och är framförallt glad över en sak:
- Jobbet inleddes med en sex månader lång, verkligt fin utbildning.
Han kände att han hamnat i rätt bransch.
- Ända sedan jag läste ekonomi har jag tyckte att finansbranschen verkat spännande. Målet har varit att komma dit.
Jobbet hade bara en nackdel. Det kändes lite ensamt. Därför nappade han när Nordea, som är en större arbetsplats än Skandia i Västervik, sökte en privatmarknadschef 2008. Två år senare blev tjänsten som kontorschef ledig. Han sökte och fick jobbet.
Peter Green återkommer i sin berättelse hela tiden till hur roligt det är att möta människor. Det gäller alltifrån det nuvarande jobbet som kontorschef till när han extraknäckte som taxichaffis under studietiden.
Han framhåller själv den brokiga yrkesbanan som en tillgång.
Har man någon nytta av att lett ett pojklag i fotboll när man ska vara kontorschef i bank?
- I båda fallen måste man se individerna, och hjälpa dem att utveckla det som de är bra på. Det var samma sak med befälsutbildningen när jag gjorde lumpen. Det byggde på samarbete och laganda.
Peter Green trivs med att vara ledare. Han var relativt ny på arbetsplatsen, när han sökte chefsjobbet, men han säger att en av hans tillgångar är att han inte är rädd för att inte vara den som alltid vet bäst.
- Chefsjobbet går ut på att delegera, och ge medarbetarna ramar att röra sig inom.
Han ser sin roll som att vara den som får medarbetarna att jobba tillsammans som ett lag.
- Ibland tycker jag att man kan komma in i en butik eller ett kontor och känna att här finns det en speciell anda. Så vill jag att det ska vara här, att vi sticker ut.
Ni är ett kontor i en jättekoncern. Är det någon skillnad mellan kontoren i Västervik och Örnsköldsvik? Är inte Nordea alltid Nordea?
- Inte alls! Vi jobbar jättehårt för att ha en lokal närvaro, att kunderna ska känna att det här är vår bank.
Varför ville du till finansbranschen?
- Jag har alltid tyckt att det varit intressant med ekonomi. Jag hörde tidigt till dem som öppnade det orangea kuvertet och verkligen läste det. Ekonomi ger en möjlighet till att göra saker.
Är det inte tvärtom, att man inte kan göra saker på grund av att ekonomin sätter stopp?
- Jag ser det inte så. Det handlar inte om att man måste ha mycket pengar, men att man ser till att ha kontroll på sin ekonomi och sätter upp mål.
Vad tror du att du kommer att göra om tio år?
- Jag tror att jag kommer att vara kvar i finansbranschen, förhoppningsvis på Nordea. Jag tror att jag kommer att ägna mig åt ledarskap, men det är inte säkert att jag är chef själv. Kanske kommer jag att arbeta med utbildning, säger han efter några sekunders betänketid.
Hade du jobbat som gymnastiklärare i dag om du kommit in på idrottshögskolan?
- Jag tror inte det. Jag tror att jag hade velat utvecklas även där. Det finns många möjligheter inom utbildningssektorn också.