I snitt skulle varje enhet i skola och barnomsorg få minska sin bemanning med en tjänst. Det är den drastiska slutsatsen i en skrivelse från förvaltningschefen Kalle Söderberg och barn- och utbildningnämndens ordförande Gunnar Jansson.
Bakgrunden är ett effektiviseringsuppdrag. Alla förvaltningar och bolag ska effektivisera sina verksamheter med motsvarande en procent av omsättningen per år. Kommunstyrelsen har sagt att det inte är något traditionellt sparuppdrag – man ska effektivisera i befintlig verksamhet för att det ska bli pengar över till nysatsningar och modernisering av verksamheten.
– Förebilden är landstingets utvecklingsarbete "varje dag lite bättre", har kommunalrådet Tomas Kronståhl sagt i samtal med VT.
Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde fick alla förvaltningar och bolag redovisa hur man tänkt sig att arbeta. Svaret från skolan blev kärvt. Man säger att man arbetat hårt med att minska skolans kostnader. Bland annat har den centrala administrationen minskat kraftigt.
– Av våra kvarvarande kostnader är personalen den största delen. Vi har ju inte så mycket maskiner och annan utrustning där man kan spara, säger Gunnar Jansson (S), till VT.
Han betonar att det inte finns något beslut att dra ner på personal.
– Däremot måste vi följa den budget som kommunfullmäktige ålagt oss.
Hur troligt är det att ni kommer att tvingas att dra ner på personal?
Gunnar Jansson vill inte göra någon bedömning. Man vill diskutera med övriga kommunen för att hitta möjliga effektiviseringar, och framöver väntas att antalet barn och elever bli fler i skola och omsorg. Det kan ge utrymme för att jobba effektivare.
Oppositionen har inte varit sen att reagera. Folkpartisten Sverker Thorén (FP) befarar i sin blogg att personalminskningen om den genomförs kan bli ett dråpslag mot skolan.
Socialisternas Johannes Regell kallar dokumentet för ett svek mot skolan och barnomsorgen:
– Nedmonteringen fortsätter.
Han trycker på att skollagen väger tyngre än lagen om ekonomisk balans för kommunerna.
– Det har prövats i flera instanser.
Gunnar Jansson (S) värjer sig mot att Västervik riskerar att inte kunna leva upp till skollagen.
– Tittar man på hur mycket olika kommuner lägger på skolan så hamnar Västervik inte i botten.
Även om ni lever upp till skollagen – ni har satt upp egna mål. Finns det en risk att ni inte kan leva upp till dem om man måste spara på personal?
– Vi har inte ändrat på målen. Målet är fortfarande att alla barn ska lyckas i skolan.