Engvall: "Barn kan dras in väldigt snabbt"

Årets psykiatridagar blir gemensamma för länet. Alla som vill är välkomna att lära sig mer om utsatthet på nätet.

Caroline Engvall är författare och journalist och har specialiserat sig bland annat på att föreläsa om barns utsatthet på nätet.

Caroline Engvall är författare och journalist och har specialiserat sig bland annat på att föreläsa om barns utsatthet på nätet.

Foto: Kate Gabor

Västerviks kommun2019-10-22 06:00

Caroline Engvall är författare och journalist. Hon skriver om unga och faror på nätet och är en av två föreläsare på Västerviks gymnasium onsdagen den 23 oktober.

– Det är enormt viktigt att öppet kunna prata med våra unga om vad som händer på nätet, när vi inte ser på, säger hon.

Hon säger att man som vuxen måste vara medveten om riskerna som finns.

– Jag kommer att prata om olika brott som barn drabbas av, att både pojkar och flickor drabbas, och framförallt vad konsekvenser kan bli om vi inte lyfter det här ämnet. Barn kan dras in väldigt snabbt i någonting som de sedan skäms väldigt mycket för att berätta för vuxna.

– Man kan förhindra det genom att visa att man är en vuxen som har koll och att man kan och orkar ta emot en sådan här berättelse. Det går att ganska enkelt ställa de här konkreta frågorna dagligen till våra barn. Vi behöver inte kunna allt men bara genom att visa att vi är villiga att lära oss går det att komma åt.

Jonas Svensson är samtalsterapeut och en annan av föreläsarna i Västervik. Han kommer att prata om skärmtid och om de konflikter som kan uppstå i en familj när skärmtiden begränsas, bland annat.

Under flera år har Region Kalmar län anordnat psykiatridagarna. De återkommer en gång om året och i år är första året som man gör gemensam sak och har samma tema på flera orter i Region Kalmar län. 

Den 23 oktober är turen kommen till Västervik. Kvällsföreläsningarna med Engvall och Svensson är öppna för allmänheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!