Vår analys visar att landet fortsätter att ta stora steg bort från unionen, särskilt när det gäller rättstatsläget och fundamentala rättigheter, säger EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn på en presskonferens i samband med att EU:s senaste rapport om utvidgningsläget presenterades.

Turkiets medlemskapsförhandlingar med EU har i princip varit helt frysta de senaste åren. Landet får visserligen fortsatt beröm av EU för sitt sätt att ta hand om miljontals flyktingar från främst Syrien, men kritiseras på en rad andra områden.

"Väldigt sorgligt", konstaterar svenska EU-parlamentsledamoten Bodil Valero (MP) i ett uttalande, där hon vill att EU även stoppar förhandlingarna om en uppdatering av tullunionen med Turkiet.

"Vi ska inte ge (president Recep Tayyip) Erdogan favörer och segrar att visa upp på hemmaplan samtidigt som han håller folkvalda, journalister, lärare och domare fängslade", skriver Valero.

Turkiets svar på EU-kommissionens utspel är att landet inte behandlas rättvist av EU, men att Ankaras mål fortfarande är att ansluta till unionen.

Turkiet är inte den part som rör sig i väg från Europeiska unionen. Den part som inte är objektiv och, tyvärr, är fördomsfull och orättvis är EU, säger den turkiska regeringens talesperson Bekir Bozdag enligt Reuters.