– Hur lägger vi upp det här? frågar Lars Adaktusson.
Vi sitter på ett fik i centrala Västervik. Tidsschemat är inrutat. Tisdagseftermiddagen och kvällen är vikt till en turné i norra Kalmar län, med stopp i Västervik, Oskarshamn, Vimmerby och slutligen Kröngården utanför Södra Vi.
Lars Adaktusson är den politiske reportern, känd från SVT, som sadlade om och blev kristdemokratisk politiker. Det senaste året berättar han att han rest flitigt på olika partievenemang, och lärt känna sitt parti närmare.
– Det är ett folkrörelseparti. Det är många vita jackor vart jag än kommer, säger han.
I dag har partiet ett mandat i Europaparlamentet, men siktet är inställt på ett andra mandat.
Ni tillhör partigruppen EPP i Europaparlamentet. Det gör Moderaterna också. Vad får man om man röstar på er i stället för dem?
– EPP är den kristdemokratiska gruppen, sedan finns det ytterligare några partier anslutna, däribland Moderaterna. Vi är partier med olika historia. Tittar man på EU-politiken så har vi valt olikainriktningar. Moderaternaär mer inriktade på den ekonomiska politiken, medanvi satsat på värderingsfrågor. Alf Svensson sitter i dag i bistånds- och utrikesutskotten.
– Tittar man på omröstningarna så röstar i och för sig vi och Moderaterna lika i många frågor.
Lars Adaktusson säger att han gärna skulle ta plats i utrikesutskottet. Just utrikespolitiken är ett område där han tycker EU ska få ta mer plats.
– Jag tror att Europa kan bli tyngre globalt om vi kan tala med en röst.
Att EU inte är starkare utrikespolitiskt tror han har historiska orsaker. Varje europeiskt land har sin historia, och sin agenda när det gäller omvärlden.
Just nu ställs Europa inför en utmaning med flyktingströmmarna från Syrien. Vad är din ståndpunkt där?
– Det är en av de värsta flyktingskatastroferna världen skådat de senaste decennierna. Tre miljoner människor befinner sig på flykt utanför Syriens gränser och lever under fruktansvärda förhållanden. I dag tar EU emot 14 000 flyktingar därifrån. Det är mindre än en halv procent. I princip är det åtta–nio länder i EU som tar emot flyktingarna.
Lars Adaktusson vill öka trycket på unionens övriga medlemsländer att ta emot flyktingar. Han pekar på vad han menar är ett moment 22 för flyktingarna.
Man kan inte söka asyl i ett europeiskt land från Syrien, men man ges inte heller visum för att resa in i Europa för att söka asyl. Det öppnar, enligt Lars Adaktusson, för flyktingsmugglare.
– Och vad det kan leda till vet väl de flesta, säger han.
En tänkbar lösning enligt honom skulle vara nödviseringar, eller att skapa möjlighet att söka asyl även om man befinner sig utanför Europa.
Du som har erfarenhet av både journalistik och politik: Vad beror det bristande EU-intresset på?
– Människor känner en bristande delaktighet. ”Det angår inte oss.”
Lars Adaktusson tycker att det åskådliggörs bättre hur Europapolitiken påverkar människors vardag.
Att de sambanden inte syns tydligare anser han både är medias och politikernas fel.
– Jag tycker att man ser att i andra länder lägger medierna helt andra resurser på Europabevakningen.
Han tror också att den splittring som fanns inom många partier inför EU-omröstningen 1994 satt spår.
– Många partier är kluvna till EU. Socialdemokraterna hade länge två listor, en med ja-anhängare och en med nej-anhängare. Deras toppnamn i år, Marita Ulvskog, säger att hon skulle rösta nej till ett EU-medlemskap.