Vilken är er personliga bild av EU?
Akko: – Jag vill likna det vid ett brokigt pussel. Det är ett bygge som pågår, och där bitarna kan kärva lite grann. Sedan finns det bitar som definitivt inte borde ingå där, som lobbyismen. Där kapitalstarka organisationer kan trycka igenom beslut.
Malin: – Jag är kanske konservativ men jag tycker om begreppet den Europeiska gemenskapen – att det finns saker som vi inte kan lösa ensamma utan löser gemensamt. Bryssel förknippas bland oss svenskar med byråkrati. Det har nästan blivit ett skällsord. När man besöker EU-parlamentet slås man av en helt annan sak: Hur mycket kompetens och kunskap som finns där, med alla länder och organisationer som finns på plats.
Akko: – EU-parlamentarikerna har av tradition varit äldre män i kostym. Nu sker en föryngring, och det kommer in fler kvinnor. Det kommer att påverka politiken.
Vad möts ni av för attityder när ni pratar om EU bland folk?
Malin: – Det är blandat. Många är skeptiska. Många tycker inte att de hinner sätta sig in i EU-politiken, utan väljer det parti som man är van att rösta på. Våren är ingen bra tid för ett val. Det är mycket som konkurrerar om människors tid.
Akko: – Ett tips är SVT:s valkompassen där man kan få tips inte bara om vilka partier man ligger nära åsiktsmässigt, utan till och med på kandidatnivå. Eu.info är en annan bra sajt. Bland ungdomar är möjligheterna till studieutbyte en stor fråga. De är på väg att bli världsmedborgare.
Malin: – Det man märker är att flykting- och integrationsfrågor börjat diskuteras på ett helt annat sätt. Det finns starka främlingsfientliga vindar i Sverige.
Ett exempel är ju de tiggare från bland annat Rumänien som dykt upp i svenska städer. Vad kan EU göra där?
Malin: – Man ser det som en följd av de öppna gränserna. Vad man inte tänker på är att det bara är en del av den fria rörligheten. Den har gett svenska ungdomar helt andra möjligheter att jobba i London eller plugga i Tyskland.
– På arbetsmarknaden finns nya möjligheter till matchning – yrkesarbetare kan röra sig över gränserna dit det är brist på deras yrken. Sedan är det viktigt att EU jobbar för att tiggarnas länder ska bli trygga och stabila – då kommer människor inte att behöva tigga längre.
Akko: – Som svensk kan det vara lätt att glömma vad det gjort för oss att vi levt i fred i flera hundra år. Tittar man på vad som är framgångsfaktorer för ett land så är det fred, jämställdhet och schyssta arbetsvillkor.
Malin: – Lägg till ett fungerande utbildningsväsende. Man ska tänka på att många av EU:s nyaste medlemsländer har tillbringat decennier bakom järnridån. Jämför man med hur det stod till med de länderna precis efter murens fall så har de gjort stora framsteg.
LÄS MER I LÖRDAGENS VT.