Stora problem med fiskmås i Västervik

Fiskmåsarnas häckningsperiod är ett stort problem i Västervik. Salmonella, rivmärken och oväsen är några av de saker Anticimex försöker motarbeta.

Anticimex. Från vänster, Kim Wiström och Jesper Salomonsson jagar bort fiskmåsar.

Anticimex. Från vänster, Kim Wiström och Jesper Salomonsson jagar bort fiskmåsar.

Foto: Karin Hertz

Fågelproblem2015-06-18 04:00

Under onsdagen följde VT med Anticimex upp på taken. Högst upp i ett lägenhetshus fälldes en smal stege ut. Efter en tur genom en bastuliknande vind bredde taket ut sig under skosulorna. Det här var den tredje platsen som Jesper Salomonsson, tekniker på Anticimex, besökte under dagen. Han hade än så länge tagit ner ett fiskmåsbo. Jesper Salomonsson vandrar runt på det platta taket och kollar bakom skorstenar och upphöjningar. Sedan konstaterar han att hustaket är tomt.

– Det är knappt några bon kvar nu, eftersom vi är här och stör dem varje vecka.

Efter tre säsonger av veckovis störning ger måsarna vanligtvis upp och flyttar till en annan plats.

– De flyttar dock inte långt. Vilket gör att måsproblemet blir ännu värre på nästa ställe, säger Kim Wiström, gruppchef på Anticimex och pekar på en fiskmås som spatserar på ett hustak en bit bort.

Under våren och försommaren är det dags för måsarna att bygga bo och lägga ägg. Men tyvärr väljer de ofta att bosätta sig på hustak istället för ute i naturen. Anticimex jobbar inte bara förebyggande genom att ta ner fågelbon innan äggen har kläckts utan även med att hindra fåglarna från att bosätta sig på platser där de kan orsaka skada.

– Vi sätter bland annat upp nät och piggar på taket, säger Kim Wiström.

Ett av problemen med måsarna är deras avföring. Fågelspillning är inte bara fult, utan även frätande och det kan skada bland annat takläggningar och husfärg. Många fåglar är även smittobärare av sjukdomar som salmonella och fågelinfluensan. Vilket kan smitta via avföring.

– Jag vet en kollega i ett annat län som blev smittad av papegojsjuka, en sjukdom som kan orsaka svår luftvägsinfektion, när han hanterade spillning. Därför är det viktigt att använda handskar och munskydd för att ta bort stora mängder fågelspillning.

Bakterierna och fågelloppor kan dessutom spridas ut i ventilationen i det hus fågeln har slagit sig ner på.

Nu när ungarna har börjat ramla ur boet och befinner sig på marken, har Anticimex även fått många samtal om fågelattacker.

– Vanligtvis anfaller inte måsar. Men de skyddar sina ungar med sitt eget liv, säger Kim Wiström.

Men måsarna använder inte bara sina klor som försvar.

– Fåglarna skiter faktiskt på folk i försvar. De är väldigt pricksäkra och kan träffa en femkrona på flera meters avstånd.

Men vid fågelattacker åker anticimex vanligtvis inte ut.

– Vi åker bara ut och tar bort fågelungen om den till exempel är på ett dagis där fåglarna kan anfalla barnen.

Fiskmåsen

Fiskmåsen finns i hela landet och det finns cirka 200 000 par.

Fågeln häckar i närheten av vatten som exempelvis stora sjöar, mindre skogstjärnar och utefter kusten. De fåglar som bor i flockar bosätter sig på marken. Medan ensamhäckande par oftast placerar sina bon på upphöjda platser som, på hustak, i träd eller på ett större stenblock. Föräldrarna tar gemensamt hand om ungarna, som blir flygfärdiga cirka 35 dagar efter födseln.

Fiskmåsar kan flyga 50-80 kilometer i timmen och kan flyga över tusen kilometer på ett dygn.

Många tror att måsarna håller sig i båtarnas kölvatten för att få mat. Men egentligen följer de efter för att rida på de varma luftströmmarna som ett fartyg bildar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om