Mycket vittnar om att intresset för fåglar ökar. Tjust fågelklubb anordnar populära kurser i fågelskådning och fågelutställningen på Naturum är välbesökt, år efter år. När det gäller matning av småfåglar, eller trädgårdsfåglar som de också kallas, har inresset ökat ordentligt de senaste åren.
Varje år genomför Sveriges ornitologiska förening en landsomfattande räkning av småfåglar i folks trädgårdar. Den som vill räknar sina fåglar och rapporterar det till föreningen. För nio år sedan fick de in cirka 10 000 rapporter. I år hoppas man på upp emot 30 000 rapporter.
Claes. Matning av småfåglar. Vad är grejen?
– De är spännande varelser och väldigt vackra att titta på, säger Claes Nilsson.
Och det här med själva matningen; där ligger den brännande punkten. För vill man ha många fåglar utanför fönstret – och i synnerhet ”rätt” sorts fåglar – så finns det en hel del man måste tänka på.
För det första. Ha rätt typ av mat. Det finns många olika sorter. Claes Nilsson tipsar att solrosfrön brukar gå hem oss de flesta.
– Fåglar är lite kräsna så där, de ratar det som de inte vill ha. Man kan testa sig fram.
För det andra. Ha mycket mat. Att det går åt ett par hundra kilo foder per säsong är inget ovanligt om man är en stormatare.
För det tredje. Skydda gärna fåglarna. Ha matstationen i närheten av buskar där den lille rackaren kan gömma sig om det dyker upp något otäckt, exempelvis en ilsken kråka. Kråkor är sällan populära bland småfågelsmatare.
– Många upplever kråkorna som störiga, de är ganska aggressiva av sig, säger Claes Nilsson.
Vissa fågelmatare går till och med så långt att de bygger in sina matstationer i nät som gör att endast mindre fåglar kom nå matbordet.
Alla som har fågelmatning som hobby har säkert sina egna favoriter bland trädgårdsfåglarna, slår Claes fast. Men många ser gärna domherren runt fågelmatbordet. Kanske för att den påminner oss om de klassiska vintermålningarna där domherren gärna porträtteras med ett snötäckt landskap i bakgrunden. Fågeln förekommer även på flera klassiska barnboksomslag.
– Många tycker att den är väldigt fin. Själv har jag steglitser i trädgården varje vinter, det är en relativt ovanlig gäst vid fågelbordet, så det är jag extra glad för.
I Västerviksområdet har fågelmatare även rapporterat in att de haft andra ovanliga fåglar som dvärgsparv och tallsparv i sina trädgårdar.