När ett flyktingbarn är på väg in i landet skickar migrationsverket ett fax till den kommun som förväntas ta emot barnet. Två dagar efter att kommunen fått faxet står barnet på en perrong i närheten av transitstationerna i Malmö. Då är det upp till den berörda kommunen att se till att barnet kommer fram.
– Det är snabba ryck så det gäller att vara så förberedd det bara går, berättar Charlotta C. Wessman, familjehemssekreterare på Västerviks kommun.
I kommunen finns två hem för ensamkommande asylsökande barn, men där är åldersgränsen 15 år. För de barn som är yngre finns bara ett alternativ: familjehem.
Under de senaste månaderna har såväl de sociala medierna som de traditionella svämmat över med rapporteringar från flyktingkatastrofen som går som en våg över hela Europa. Miljontals människor är på flykt och läget är akut. Det har fått många svenskar att öppna sina hem och hjärtan, vilket har uppmärksammats av flera lokala medier. Västervik är inget undantag.
– Under den senaste veckan har fem familjer hört av sig. Det är uppenbart att uppståndelsen kring flyktingproblematiken är förklaringen. Innan hade vi väldigt svårt att få tag i familjer som ville ta emot ensamkommande barn och ungdomar. Jag är väldigt glad över att så många öppnar sina hjärtan, de ringer hit och säger rakt ut ”vad kan jag göra för att hjälpa till”, säger Charlotta C. Wessman.
Under den senaste tiden har det kommit två nyanlända barn i veckan till Västervik. Kommunen räknar med att få ta emot upp emot 30 barn till innan årsskiftet.
– Vi är fortfarande i stort behov av familjer som kan ta emot dem och behovet kommer att öka ännu mer framöver.
Det är inte alla som hör av sig som kan bli aktuella för att bli familjehem. Det finns en del åtaganden med i bilden som man kanske inte tänker på i första läget, påtalar C. Wessman.
– Om man reser mycket eller har andra åtaganden som tar upp mycket tid så passar det kanske inte så bra.
Andra krav som ställs är att man som familj är etablerad i samhället, har ordning på sin ekonomi och att man bor under ordnade förhållanden. Familjehemmet ska även ingå i ett större nätverk av personer med insyn i familjen, exempelvis en handläggare.
– Man måste också tänka på att placeringen kan sträcka sig flera år framöver. I vissa fall från det att barnet är 13 år tills det fyller 21. Tanken är ju att barnet ska stanna kvar i Sverige och bli en del av samhället.
Vad kan Västerviksborna göra mer för att hjälpa till?
– En viktig sak tycker jag är att integrera de som redan finns på plats. Prata med dem på bussen, ta kontakt med dem och lär känna dem, ni kommer att bli positivt överraskade!