Dansbandskung till jubileet

I sommar firar Janne Näsström tio år som varietéartist och arrangör på egna ben. Årets säsong i tältet i Fårhult inleds med Thorleif Thorsson.

Säsong. Nu drar snart årets säsong igång för Fårhults folkpark, tidigare varietétältet. I år är det tio år sedan Janne Näsström började med varieté.

Säsong. Nu drar snart årets säsong igång för Fårhults folkpark, tidigare varietétältet. I år är det tio år sedan Janne Näsström började med varieté.

Foto: Kollage

Fårhult2017-06-24 11:00

För tio år sedan fyllde Janne Näsström 50 år. Då började han fundera på vad han skulle göra i livet.

– Jag fick lite ångest och tankarna kom: vad vill jag egentligen syssla med?

Svaret var en gammal barndomsdröm, att uppträda och att syssla med varietéteater.

– Jag är uppväxt mer eller mindre på en scen. Min mor är fortfarande en fantastisk revymakare, och hon är 81 år, säger han.

Drömmen blev sann, och nu firar han tio år i branschen, och fem år som stolt varietétältsägare och arrangör. Men vägen har inte varit helt enkel, och inte heller särskilt rak.

– Jag insåg att det inte går att få ihop kalkylen så enkelt. Ju större ett arrangemang blir, desto svårare är det att gå runt.

Istället har han prövat sig fram. Han har haft föreställningar i Stadsteatern i Västervik, Folkets hus i Ankarsrum, på Kulbacken i Västervik och hemma i sin egen källare.

– Då var det fullt. Vi hade 30 platser och fullsatt varje gång. Då började jag fundera på att göra det lite större. 2012 hade vi 15 föreställningar som var fullsatta. Jag tänkte: det funkar! och hösten 2012 köpte vi tältet.

Sedan har det stått på flera ställen, med blandat resultat.

– På Kulbacken gick det åt helvete! Vi åkte på en riktig smäll och det kom i snitt nio personer per föreställning.

Andra år har det gått bättre och föreställningarna, både de egna och de med blandad repertoar och artister, har lockat folk till Fårhult.

Vad är det som lockar, trots en del motgångar?

– Grundtanken - och det som jag verkligen gillar - är att folklig kultur kan förbrödra över gränserna. Kultur kan vara ett kitt som håller ihop ett samhälle, och har historiskt sett varit det.

– Titta på bruksorterna. Där kunde svetsaren på golvet vara ordförande i fotbollsföreningen där fabrikören själv var en "vanlig ledamot". Folkets Park anordnade operaturnéer under flera år. Då gick hela samhällen man ur huse för att komma och titta. Det är folklig kultur, och det har jag alltid gillat.

I dag är tältet Fårhults Folkpark och säsongen sätter igång på söndagen den 25 juni med dragplåstret Thorleif Thorstensson, tidigare sångare i Thorleifs.

Det blir också bland besök av Gunhild Carling, viskväll med Allan Edwalls sånger, Cirkus Cirkör och barnteater med Eva Funck senare under sommaren.

Vad hoppas du på?

– Vi har kapacitet för 3 000 personer. Kommer det färre än 1 000 blir jag besviken. Men det här blir bra, nu kör vi!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om