Hur länge det har serverats våfflor på Svenska kyrkans sommarhem är det ingen som riktigt säkert kan svara på.
– Först serverades kaffe och bröd. När det övergick till att serva våfflor vet jag inte, säger Gun-Britt Mattsson, som tillsammans med Anders Björkman är ansvarig för inköpen till serveringen på Gläntan och Prostgården, där det även serveras våfflor.
Många ideella organisationer har problem att få frivilliga som vill hjälpa till, men några sådana problem har inte Svenska Kyrkan.
– Vi har drygt 100 personer som hjälper varje år. Folk anmäler sig frivilligt och säger att de vill vara med. Det är oerhört tacksamt. Alla säger det är så roligt, berättar Gun-Britt.
Anita Edmark är en av många frivilliga som hjälper till och när VT är på besök gräddar hon våfflor för fullt.
– Det är trevligt och så fin miljö. Det är tredje året jag hjälper till och det här fjärde gången i sommar, säger Anita Edmark, innan det är dags att grädda ny våfflor till sugna gäster.
Normalt sett serveras ungefär 100 våfflor per dag. Sedan finns det självklart några dagar när det säljs mer våfflor än vanligt. På Gläntan är det i samband med Kanalsimmet. På Prostgården är det på tisdagarna efter att det varit lunchmusik i S:ta Gertruds kyrka, Hasselörodden samt Hojrock.
– Vi är lite väderberoende. Det får inte vara för varmt och fint väder, då åker folk till stranden. Är det för dåligt väder stannar folk kvar i stan, säger Gun-Britt Mattsson
Några som smakade av våfflorna var Linnea Fridell, Melker Fridell tillsammans med mamma Linda Fredriksson.
– Vi brukar åka hit och bada ibland och då passar vi på att äta en våfflor, säger Linda Fredriksson.