Det var efter skandalen med Danske Bank som flera tjänstemän föreslog en tuffare granskning av Swedbanks och andra storbankers affärer i Baltikum. Men kravet röstades ned vid ett möte i Finansinspektionens tillsynskommitté, uppger SvD:s källor. FI:s ledning ansåg enligt SvD att myndigheten skulle hålla sig till Sverige. Tidningen skriver också att generaldirektör Erik Thedéen under samma tid, september–oktober 2018, i medier flera gånger tonade ner risken för penningtvätt i de svenska bankernas baltiska verksamheter.

Också efter Uppdrag gransknings avslöjande i onsdags var FI avvaktande. "Ansvaret för tillsynen av regelefterlevnaden i de baltiska verksamheterna ligger i första hand hos respektive baltisk tillsynsmyndighet", skrev man då i ett pressmeddelande. Ett dygn senare hade FI ändrat sig i frågan.

Min ingång i detta är att det är allvarligt och att det verkar ha skett penningtvätt i Swedbank, sade Erik Thedéen i Sveriges Radios "Studio Ett" på torsdagen.

Samtidigt meddelade FI att man tillsammans med den estniska tillsynsmyndigheten enats om att inleda en gemensam stor utredning för att undersöka misstankarna om penningtvätt i Swedbank för 40 miljarder kronor.