"Vi vuxna måste visa att vi finns”

De som drabbas av ofredande är ofta unga kvinnor. Fältaren Marcus Wettersten påtalar vikten av att föräldrarna talar öppet med varandra om sina ungdomar och att de håller ett vaket öga på dem.

Fältare. Marcus Wettersten är fältare på Västerviks kommun.

Fältare. Marcus Wettersten är fältare på Västerviks kommun.

Foto: akrivbild

Förebyggande2016-01-27 09:19

När det kommer till att förebygga ofredande bland i synnerhet unga människor påtalar flera forskare om vikten av skolans engagemang. I Västervik finns flera värdegrundsarbeten inom skolan och kommunen. Steve Johansson, som är elevassistent inom kommunen och DJ på kvällarna, berättar att han ofta sett unga kvinnor bli tafsade på, på dansgolvet.

– Jag skulle säga att det är väldigt vanligt att killar tafsar på tjejer på dansgolvet. Men det är svårt att säga hur allvarligt det är och när man ska ingripa. Om det är uppenbart att tjejen inte vill ska man självklart ingripa, säger han.

Steves bild av skolan när det kommer till att arbeta förebyggande är att det görs på ett bra sätt. De försöker alltid vara synliga i korridorer och på skolgården.

– Vi pratar mycket om värdegrundsfrågor, om hur man ska bete sig och så vidare, säger Steve Johansson.

Kvällstid och nattetid är det först och främst fältarna inom socialtjänsten som har kontakt med ungdomarna i offentliga miljöer. Marcus Wettersten menar att de vuxna måste skapa goda relationer med ungdomar så att de vänder sig till de vuxna om något inträffar.

– Vi måste skapa förtroende med dem, visa att vi bryr oss och att vi finns i närheten om något händer, säger han.

Han talar också om vikten av att föräldrarna talar öppet med varandra om sina ungdomar, vem som umgås med vem och så vidare.

– Föräldrarna gör ett väldigt bra förebyggande arbete, men det kan aldrig bli för mycket, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om