I första reportaget berättar de att stommen i huset ska vara virket från en gammal lada som de rivit vid en tidigare sommarstuga, och att de noga tänkt igenom principerna för sitt bygge:

- Vi hade rest en hel del runt i världen tillsammans med barnen. För några år sedan började vi fundera på att livet trots allt är ändligt och att det var dags att förverkliga de drömmar vi haft. Vi ville hitta ett ställe där vi kan tillbringa livet på äldre dagar. Därför bestämde vi oss för att bygga ett nytt hus efter de tankar som vuxit fram under årens lopp, sa de.
Deras krav var ett enplanshus i vackra omgivningar. Det skulle vara billigt att bygga så att de har råd att bo och leva där. Huset skulle vara energisnålt och byggt efter ekologiska principer så långt det lät sig göras.


November 2003: Än så länge finns bara två gjutna plattor av nybygget, hus och garagegrunder. Noga genomtänkt. I plattorna finns rör för golvvärme och el, brunn är borrad liksom hål för bergvärme och alla rör och ledningar är färdigdragna.

Artikelbild

| Sommaren 2005: Catharina och Lennart Brewitz syr näten som håller halmen på plats i väggarna.


Mars 2004: Nu bor de i friggeboden på tomten. Själva byggandet har avstannat under vintern men planering pågår.


November 2004: I år har stommen rests av tunga stående bjälkar. Takstolarna har Lennart tillverkat själv.


Februari 2005: De har fått kontakt med Sven Lindkvist i Västervik som kan lära dem göra takpannorna själv, eftersom de nockpannor i svart cement som finns att köpa inte passar. Lennart Brewitz lär sig gjuta sina egna pannor.


November 2005: Väggarna av halm är på plats, utsidan av huset är putsat och fönstren monterade. Även garaget håller på att få väggar.

Artikelbild

| November 2006: Nu bor de i garaget i väntan på att huset ska bli klart.


Februari 2006: - I garaget vill vi ha rejäla väggar och därför valde vi råspont, säger Lennart Brewitz. Huset är ritat så att det inte blir något spill alls på råsponten som vi köper i 4,80-längder. Väggarna vilar på ett varv med lecabetong så att man ska kunna spola av golvet utan att blöta ner väggarna.

Mellan råspontväggarna packas lös halm som blandas med släckt kalk (mot möss), vinden på garages ska isoleras med kutterspån blandat med kalk.

Artikelbild

| Februari 2007: Huset börjar ta form invändigt.


November 2006: Hela våren arbetade de med att färdigställa garaget och i juli var det klart. El- och vattenledningar är dolda, väggarna isolerade med halm, på taket ligger kutterspån och runt om i garaget finns vattenburen värme i element. Nu bor de i garaget.

- Vi njuter av livskvalitén på landet och känner ingen press att slutföra bygget snabbt. I somras var det helt enkelt för varmt för att jobba hårt med bygget. Men vi fick upp skorstenarna till vedspis och öppen spis, berättar de.


Februari 2007: Innertaket är färdigt, ett rejält tak av tjocka plankor för att hålla den isolerande halmen på plats mot yttertaket. Alla plankor har målats med linoljefärg, innan de satts upp. Alla spikar är dolda på ovansidan av de synliga takbjälkarna. På båda sidor av huset finns sovrum med separat badrum respektive gäst/arbetsrum med gästbadrum. Där är takhöjden mycket lägre.


November 2007: - Nu ser vi ljuset i tunneln, säger Catharina och Lennart Brewitz. Det är ganska lite kvar att göra. Vi ska måla de putsade väggarna, köket ska slutmonteras, golvet ska poleras och alla elkontakter sättas fast. Dessutom ska toaletter och badrum kaklas. Så vi räknar med att fira jul i vårt nya hus.

Äldre artiklar finns att läsa på www.vt.se/mera/