Under fredagen hölls funktionshinderråd i Västervik. Då passade chefen för landstingets hjälpmedelsenhet i Västervik, Ingrid Tegnell, på att bjuda in till en rundtur på Timmergatan 6. Församlade var landstingspolitiker och intresserade från olika förbund.
Sedan en månad tillbaka ligger nämligen länets enda depå för fritidshjälpmedel i Västervik. Här är det meningen att de med ett funktionshinder av något slag ska kunna låna olika slags hjälpmedel som underlättar eller möjliggör fritidsaktiviteter. Just nu är det mest cyklar på plats. Det finns även mobila liftar, en rullstol för bad, en pulka av det mer avancerade slaget, en hopfällbar duschstol och skridskokälkar. Totalt handlar det om 14 hjälpmedel än så länge. De är alla saker som man inte kan få förskrivna.
Meningen är att förrådet ska bli allt större vad tiden lider. Det ska bland annat 100 000 kronor om året från landstingen se till, och ett par hundratusen från Röda korset som RBU, riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar blivit tilldelat.
– Vi fick uppdraget för ett år sedan. Vi ska ha korttidsutlåning till dem som exempelvis ska iväg någonstans på en fritidsresa, eller vill prova på någon ny aktivitet, säger Ingrid Tegnell.
Hon berättar att det hela började som ett medborgarförslag från RBU. Nu har förslaget blivit verklighet. Men det är inte bara ungdomar och barn som har rätt att låna. Alla med ett funktionshinder har rätt att ta del av utbudet. En av huvudanledningarna till det är att det är dyrt med hjälpmedel.
– Pengarna som vi får årligen räcker till tre–fyra cyklar. Det är dyra saker att köpa, säger Ingrid Tegnell.
En trehjulig cykel för en vuxen kostar över 20 000 kronor.
– Det måste också vara bra kvalité på det som vi köper in, det ska hålla för många lån och ska transporteras mycket, fortsätter hon.
Jonas Lundgren är sekreterare i funktionshinderrådet och sitter själv i rullstol. Han tror att många kommer passa på att prova det som de funderar på att själva köpa, innan de slår till.
– Det kan vara bra för att testa så en viss aktivitet eller sport passar innan man gör en dyr investering, säger han.
Ingrid Tegnell visar på en pulka med remmar och hög rygg.
– Den har redan varit i Kisabacken på en åktur. Men den kostar 2 000 kronor att köpa, här kan man låna den.