Fyrdagen firad på Storkläppen

Den internationella fyrdagen har firats på Storkläppen, som ligger i Loftahammars skärgård.

Den gamla båken från Svenska Högarna, uppförd 1855, flyttades till Kläppen 1875.

Den gamla båken från Svenska Högarna, uppförd 1855, flyttades till Kläppen 1875.

Foto: Bo Lewander

Fyrdagen2013-08-26 10:31

Fyrdagen firas alltså runt hela världen. I Sverige finns fyrsällskapet, som vill rädda utrotningshotade fyrar. Sjöfarten har modernare hjälpmedel idag jämfört med år 1890, då Storkläppens fyr tändes.

Den gamla båken från Svenska Högarna uppförd 1855, flyttades till Kläppen 1875, då Högarna fick sin nya Heidenstamsfyr.

Dramatiskt blev det då fyrpersonalen 1890 skulle flytta in i de då nyuppförda byggnaderna. Bohaget var överfört från Stedsholmen men då oväder väntades avvaktade personalen med inflyttningen och det var tur. Natten mellan 24 och 25 november blev det storm, som ökade till orkan och på morgonen kunde man från Stedsholmen åse förödelsen med det omkullvälta bostadshuset och uthuset låg i hamnen och dasset hade självt seglat inåt skärgården. Endast båken och ett järntorn, som var avsett till fyr, hade klarat orkanen.

Därför beslöts att båken skulle bli fyr, liksom i dag och bostadshus och uthus flyttades till högsta delen av ön intill båken. Järntornet flyttades till Arkö och blev fyr där. Fyrplatsen var bemannad från 1890 till 1965, en 75-årig äventyrlig period för fyrpersonalen.

Sjöfartsverket, som äger fyren, har haft planer på att släcka fyren trots många protester. Byggnaderna ägs av Statens Fastighetsverk.

Planer finns att ett arbetslivsmuseum kunde bildas och rädda fyrplatsen med tillgänglighet för allmänheten att korttidshyra, ordna konferenser, bröllop etc.

Svårigheten är att med mindre båtar kunna komma till ön, då hamninloppet är grunt och smalt och när vinden är nord-nordostlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om