– Det här hjälper folk att förstå vad det är vi gör, säger Scott Caldwell.

Han är före detta marinsoldat i den amerikanska armén och har arbetat för Saab Barracuda i några år. I dag när det är öppet hus är Scott en av dem som möter besökarna vid entrén. Han är klädd i en kamouflerad dräkt som dels svalkar skönt i värmen och som dels döljer personen som bär den från både ögon och värmekameror. Den som vill kan bli fotad tillsammans med amerikanen av en värmekamera.

– De här dräkterna används bland annat av krypskyttar och utposter. De används i dag i tolv Natoländer, berättar Scott Caldwell.

Artikelbild

| Kommunikatör. Hanna Römbo säger att många vill komma eftersom de vanligtvis inte släpps in i fabriken.

Det har bildats en lång kö av besökare som väntar på att få komma med på en av de guidade turerna genom fabriken. Grupperna får lyssna till olika personer inom företaget som berättar om produktionen och verksamheten. Ute på baksidan står säljaren Lisa Nigran och demonstrerar hur försvarsfordon kan döljas med hjälp av kamouflering. Hon berättar att fordonet utstrålar värme från bland annat däck och motor men att kamouflagematerialet som fordonet kläs in med lurar värmekameror att inte se strålningen. Materialet är gjort av MCS, ett av de kamouflagematerial som Barracuda tillverkar.

– Det kallas konvektionskylning, förklarar Lisa Nigran.

När de sista besökarna släppts in genom grindarna hade 550 personer besökt Barracuda. Hanna Römbo, kommunikatör, säger att företaget alltid bjuder in till öppet hus när de firar jämnt.

– Det är ett jätteintresse, vanligtvis får man ju inte komma in här, säger Hanna Römbo.