Barnen fick testa på cirkuskonster

De går på lina, gör konster med bollar, snurrar tallrikar på pinnar. På torsdagen fick Gamlebyelever prova på att göra cirkuskonster.

Milly Jonsson, Harina Tesfaldet och Nyat Yosef testar koncentrerat att snurra en tallrik på en pinne.

Milly Jonsson, Harina Tesfaldet och Nyat Yosef testar koncentrerat att snurra en tallrik på en pinne.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2019-09-12 16:00

Under två veckors tid spelar Cirkus cirkör sin föreställning "Passa in" för elever i Västerviks kommun. En del elever får även möjlighet att delta i en workshop och det är en sådan vi besöker. 

– Vi har styrketränat jättemycket för att kunna lyfta varann, berättar Cirkus cirkörs Olivia Bjurling för eleverna som går i ettan på Åbyängskolan i Gamleby.

Frågorna från eleverna brukar vara många och Klara Sköldulf, som också är Cirkus cirkör-artist, tycker att det är spännande att höra alla funderingar om exempelvis möjliga magneter i skorna.

När frågestunden är slut får eleverna prova på. Svante Solenback testar att jonglera. 

– Jag tycker att det här är jättekul. Jag längtar bara tills vi får gå på lina, säger han och tittar längtansfullt på den andra gruppen.

Amin Abdullah verkar också ha jättekul. Han tycker att showen som barnen redan sett var jättebra och har ett leende på läpparna mest hela tiden.

– Jag gillade mest när de balanserade på lina, säger Amin Abdullah.

Läraren Carolin Rosén är mycket nöjd med upplägget.

– Barnen är själva så aktiva och showen handlade om ett bra ämne, om att passa in, säger Carolin Rosén som också berömmer pedagogiken under workshopen.

Hittills har elever på Skogshagaskolan, Fågelbäret, Ringeltaubska skolan i Edsbruk och Åbyängskolan i Gamleby fått möjlighet att se föreställningen. Satsningen är möjlig tack vare Skapande skola, ett statligt bidrag från Kulturrådet med syfte att stärka sambandet mellan skolan och kulturen.

Jongleringsbollar balanseras på huvudet. Milly Jonsson, Svante Solenback och Nyat Yosef.
Jongleringsbollar balanseras på huvudet. Milly Jonsson, Svante Solenback och Nyat Yosef.
Karta: Gamleby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!