Gunilla Hesser och Jana Bäckman är båda engagerade i den lokala brukshundklubben i Gamleby, som för övrigt startade sin verksamhet för 22 år sedan.

Lagom till firandet av moderklubbens jubileum har Gamleby Brukshundklubb införskaffat två rejäla speglar. De ska användas vid träningen med hundarna.

En övning kan till exempel vara att ägaren ber sin hund att sitta och stanna kvar. Sedan går man iväg. Då kan man med hjälp av spegelns "ögon i nacken" se om hunden sitter kvar eller inte.

– Man kan också se hur det ser ut, när man tränar lydnad, för om det är tävling, är det små marginaler som gäller, säger Jana.

Vid onsdagskvällens jubileumsfirande är allmänheten välkommen, med eller utan hund. Först blir det lite träning, där man kan få tips. Sedan är det bland annat webbsänt tal från centralt håll och tårta.

Nästa aktivitetet under jubileumsåret blir en tävling den 16 juni, men då måste man anmäla sig senast den 1 juni. Hundarna testas på ligg, sitt, gå fint, kontakt och godissök. Alla hundar som är med får sedan en rosett med texten "Världens bästa hund".

– Det är inga svåra saker, utan alla kan vara med. Sedan kör vi lite hundmöten också, för det brukar vara efterfrågat. Man kan även träna och få råd, säger Jana.

Hon och Gunilla berättar att Gamleby Brukshundklubb, som nu har drygt 100 medlemmar, är en av de brukshundklubbar som har ökat sitt medlemsantal mest i hela landet, procentuellt sett.