Elin Sjöberg, ordförande i Vråkabygdens byalag, är en av dem som jobbar med förberedelserna för årets Jul i Vråka. Precis som förra året blir det julmarknad i Elimkapellet mitt i byn, där ett tiotal utställare medverkar. Vissa var med i fjol. Några är nya.

– Det kommer att vara en blandning av mathantverk och konsthantverk, säger Elin Sjöberg.

Exempel på konsthantverk till salu är produkter från Tjustad Keramik i Uknadalen. Det finns också julgodis, lingonsylt, fårskinn, brända mandlar, kransar, indiska tyger, hemstickade sockor och tomtar, fågelholkar med mera.

Johan Melin från Snörum säljer sin lokalproducerade honung. Dessutom kommer Anders Fisk.

Elin Sjöberg kan inte svara på hur många besökare som kom på marknaden förra året, men hon vet att utställarna var nöjda.

– Det var mycket folk, hela tiden.

Glashyttan Lilla Återbruket har också öppet, liksom Magasinet i Vråka. Niklas Sundqvist på Magasinet säger att de hoppar över julmaten denna gång. I stället har de bland annat dovhjortsgryta och tomatsoppa på egna tomater. Eftersom det har varit så ont om äpplen i år, har de köpt in ett helt ton med kraväpplen, så att de kan sälja must från det egna musteriet.

Fler ställen som har öppet i närområdet denna dag är Svenska Presenter – mellan Vråka och Långrådna – och Vråkas nya loppis. I Långrådna finns ytterligare en julmarknad att besöka, i bygdegården. Där underhåller Långrådna Community Choir.