Det var i juni 2009 som makarna Lenholm/Johansson slog upp portarna till sin nya loppis. Då var lokalerna inte lika stora som de är i dag. De har vuxit successivt.

Monika visar runt i vindlande gångar med fascinerande många rum och små utrymmen. Lokalen på hörnet, där man går in, hyste tidigare en mataffär, men stod sedan tom ett tag.

När loppisen expanderade fick paret Lenholm/Johansson även hyra den del som tidigare inrymde Galleri f. Några smårum har dessutom tillkommit under resans gång.

Artikelbild

| Monika Lenholm bär ut öppet-skylten.

Monika berättar skrattande att det händer att kunder går vilse och tappar bort varandra, om de kommer i sällskap, eftersom det är så stort. Totalt omfattar butiken numera 250 kvadratmeter.

Under några år i början på 2000-talet drev Monika och hennes man ett antikvariat i Gamleby. Det är nu en del av Torgets kuriosa.

– Folk köper rätt mycket böcker. Det är roligt, säger Monika, som tidigare var bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Västervik.

Roger och Monika har ett sätteri hemma på gården i Horn. Det är deras huvudsyssla. Torgets kuriosa är en biverksamhet, om än en ganska omfattande sådan. Särskilt sommartid. Så mycket semester blir det inte.

Artikelbild

| Servisen Grön Anna är en av flera som finns att köpa här.

Varför håller ni på?

– Därför att det är så roligt. Det ger så mycket. Både med sakerna och människorna, svarar Monika.

Artikelbild

| Det är så många rum att en del går vilse.

Att gamla föremål väcker känslor, är tydligt.

– Det är mycket nostalgi. Det hör man, när folk går runt, säger Monika.