Den nya kolmilan börjar ta form

Arbetet är nu i full gång med att bygga upp den nionde kolmilan i Hulthorva. Planen är att milan ska tändas den 2 november.

Det är många som vill hjälpa till med resningen av den nionde kolmilan, men det finns plats för fler.

Det är många som vill hjälpa till med resningen av den nionde kolmilan, men det finns plats för fler.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Nyheter2019-09-20 05:00

Lördagen den 21 september, i samband med Smaka på Tjust, kan besökarna få se hur en kolmila ser ut inuti, innan den är täckt och tänd.

Då kommer nämligen kamratföreningen Hulthorva såg att arbeta med den nya milan, som ligger på det vanliga stället i Hulthorva, Hallingeberg.

När vi besöker platsen har en botten lagts ut. Ovanpå den och in mot tändtrumman och "kungen", som den längre stocken intill kallas, staplar männen ett stort antal björkstockar. Totalt består milan av uppemot 80 kubikmeter ved.

– Vi jobbar alla onsdagar och lördagar, tills vi är färdiga, säger Karl-Åke "Kåke" Bäckmark, en av dem som bygger upp milan.

När all ved är på plats, ska milan – som i år fått namnet "Anna" – täckas med granris och kolstybb. Det är viktigt att inte slarva med täckningen, eftersom det då kan komma in luft, så att det börjar brinna. En mila ska bara glöda. Om den börjar brinna, kan den i värsta fall brinna upp helt och hållet. Det var vad som hände för två år sedan. Då fick räddningstjänsten rycka ut och släcka.

Planen är att tända den här milan den 2 november. Då startar en process som tar ungefär tio dagar och resulterar i närproducerad grillkol, som sedan säljs.

Under lördagens Smaka på Tjust kommer besökarna, förutom grillkol från i fjol, att kunna köpa kolbullar och kaffe, men också grönsaker och ostkaka från lokala producenter. Sågen är i gång och KG Jonsson i Hulthorva håller öppet i sitt lantbruksmuseum med gamla lantbruksredskap.

Lars Svensson, Jan Andersson och Veikko Hukkila bär ved till milan.
Lars Svensson, Jan Andersson och Veikko Hukkila bär ved till milan.
Karta: Hulthorva
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!