Efter lyckade sommaren – nu satsar hon vidare

Byfiket fördubblade omsättningen i somras. Nu satsar ägaren Maria Björkman på att utöka verksamheten ytterligare med ny butik.

Byfikets ägare Maria Björkman satsar på att ständigt utöka verksamheten. Nu tar hon nästa steg och öppnar presentbutik i november.

Byfikets ägare Maria Björkman satsar på att ständigt utöka verksamheten. Nu tar hon nästa steg och öppnar presentbutik i november.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2019-10-17 06:00

Det är tre och ett halvt år sedan Maria Björkman tog över som ägare av Byfiket i Gamleby och för ett år sedan satsade hon även på att öppna en webbutik.

Nu väljer Maria Björkman att satsa ytterligare och dubbla lokalytan. I lokalen bredvid Byfiket, i Smaka på Tjust torghandels lokaler, ska hon öppna presentbutik. 

Dessutom finns planer på catering och afternoon tea.

– Vi satsar ytterligare i Gamleby, vi känner att vi har underlag för det, säger Maria Björkman som menar att den utökade butiks- kafé- och lagerytan gör det möjligt att expandera på flera fronter samtidigt.

I somras ökade kaféet sin omsättning med ungefär hundra procent jämfört med förra sommaren och detta trots att fjolårssommaren var ett bra år.

– Vi blir bara starkare och starkare och fler och fler hittar till oss. Vi har slagit enorma rekord i sommar.

Varför tror du att det har varit så?

– Det har varit väldigt mycket turister i Gamleby i sommar, så jag tror att det har varit en ökning för många företag. Och sen så tror jag att mitt arbete börjar ge resultat nu.

I december 2018 öppnade Sven Gunnar Edström upp Smaka på Tjust torghandel i lokalen bredvid Byfiket och en dörr öppnades upp mellan verksamheterna, något som visades vara ett lyckosamt drag. 

Sven Gunnar och Maria planerar att fortsätta sitt samarbete. Smaka på Tjust torghandel flyttar in i lokalen bredvid, där Sagmar secondhand ligger i dag.

– Vi ska öppna upp ett stort hål mellan butikerna, säger Maria Björkman och berättar att torghandel, presentbutik och kafé kommer att ha gemensam entré i fortsättningen.

Byfikets utökade lokalyta innebär också större lagerutrymmen och en möjlighet att samla all verksamhet på ett ställe. Just nu ligger lagret för webbutiken på annan plats. 

– Mitt arbete kommer att bli mycket smidigare. 

Att öppna en fysisk butik gör det även möjligt att bredda sortimentet i webbutiken.

Under de senaste åren har många butiker lagt ner i Gamleby och presentbutiken Saker och ting i Gamleby köpcentrum finns inte kvar.

Hur vågar du satsa och utöka din verksamhet i lilla Gamleby? Finns det verkligen en marknad?

– Byfiket fungerar så pass bra och jag känner att vi hela tiden ökar. Och i och med att vi ökar, så blir jag ju modigare. Sen märker jag att torghandeln ger draghjälp. Vi drar åt varandra, säger Maria Björkman som tror att en presentbutik passar bra ihop med torghandel och fiket.

– Och tror jag på någonting så kör jag till hundra procent.

Sven Gunnar Edström och Maria Björkman fortsätter sitt samarbete. De märker att deras verksamheter ger draghjälp åt varandra och blir ett besöksmål.
Sven Gunnar Edström och Maria Björkman fortsätter sitt samarbete. De märker att deras verksamheter ger draghjälp åt varandra och blir ett besöksmål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!