Tävlingen är igång och det går att rösta på den kyrktupp du gillar bäst. Tuppen som står ut från mängden är den på Östra Eds kyrka i Valdemarsviks församling.

– Den är unik då det är en båt. Tanken bakom är att från vilket håll man än ser kyrkan så ska det vara en båt som seglar mot himlen. Det är en lotskutter med råsegel, som var en vanlig båt här i skärgården på 1800-talet, berättar Matilda Helg, kyrkoherde i Valdermarsvik-Ringarums pastorat.

När vi når henne kände hon inte till finalplatsen i tävlingen, men hon blir mycket glad över beskedet.

Artikelbild

| Kyrktuppen, som är en båt, seglar mot himlen.

– Vad roligt. Det känns väldigt bra, den är så vacker. Kyrkan brann ner och totalförstördes 1958, sedan nyinvigdes den 1960, och det var då båten kom till, säger Matilda Helge.

Det andra småländska bidraget är kyrktuppen på Hannäs kyrka i Åtvids församling. Denna kyrktupp föreställer lite mer traditionellt just en tupp.

– Vår tupp är lite speciell då den inte står på kyrkspetsen, utan framför kyrkan. Den placerades där innan kyrkan byggdes, för att markera platsen, säger Kirsten Alm, kyrkoherde i Åtvids församling.

Hon tycker att det är en intressant tävling och är glad att tuppen är nominerad. Om Hannäs tupp vinner kommer de att fira på något sätt i församlingen.

Artikelbild

| Östra Eds kyrka ligger vid Edsviken.

– Kyrkan öppnades förra året efter en stor renovering. Det är många som tycker om vår fina kyrka, så det är klart att vi ska fira om vi vinner, säger Kirsten Alm.

Båda kyrkorna ligger i Östergötlands län, men i landskapet Småland.