Lördagen den 25 mars blir det fest på Överums fritidsgård, där vem som vill kan vara med och fira av den gamla "gården", som snart kommer att stå tom.

Som VT tidigare berättat, går flyttlasset upp till skolan, där fritidsgården får nya lokaler i det som förr var klassrum åt det nu nedlagda högstadiet.

Att det blev fritidsgård i den gamla folkskolan i Överum, började egentligen med ett kritiskt brev till barnavårdsnämnden i Överum från Ingrid Hulth och Kerstin Flood.

Artikelbild

| Runt biljardbordet. Fredrik Edmark, Morteza Nazari och Mathilda Klasson.

– Det finns ingenstans där man kan samlas, spela gitarr, dansa, spela skivor och prata utan att det stör någon, skrev de.

I februari 1970 bestämde politikerna i Överums kommun att före detta Övrelundsskolan skulle bli fritidsgård, och i slutet av samma år – närmare bestämt den 29 december – var det klart att öppna.

Efter några år kom önskemål om en ombyggnad. Så blev det också. Den "nya" fritidsgården öppnade 1978 och sedan har det rullat på i alla år.

Överums fritidsgård är ovanlig på så vis att den även är öppen på lördagar.

Artikelbild

| I kiosken. Alvin Aronsson berättar att ungdomarna turas om att stå i kiosken.

Det var Jonas Karlsson, på den tiden pastor i Pingstförsamlingen Filadelfia Överum, som tog initiativ till detta, och senare kom även Svenska Kyrkan med och ett antal föräldrar.

I 20 års tid har nu ideella krafter sett till att ungdomarna haft en mötesplats att gå till även på lördagar, och ordnat med enklare förtäring åt dem. Detta fortsätter även efter flytten, kan tilläggas.

Artikelbild

| Samordnare. Gun-Britt Rindstål är samordnare på Överums fritidsgård.

– Det är fantastiskt vilket engagemang de har lagt ner, säger Gun-Britt Rindstål, samordnare på fritidsgården.

På lördagens utflyttningsfest blir det våffelfika och musikunderhållning av "husbandet" Ancient Starlight, som består av Andreas Nilsson, sång; Simon Edström, gitarr; Tommy Göransson, bas, och Daniel Bäwerhed, trummor.

Drygt en vecka senare får fritidsgården tillträde till sina nya lokaler. Då börjar arbetet med att packa och packa upp, innan det slutligen är dags för ännu en fest: invigningsfest i de nya lokalerna. Det blir den 29 april.

Under resans gång har såväl personalen som ungdomarna varit med och fått påverka utformningen av den nya fritidsgården. Nu ser de fram emot flytten.

– Vi tyckte att det var tråkigt i början att flytta, men vi har sett att det kommer att bli mycket bättre däruppe, med nya prylar och nya lokaler, säger Alvin Aronsson, 15 år.