Hembygdsgården i Råberga, Lofta, håller öppet för besökare. Medlemmar från hembygdsföreningen finns på plats för att visa runt och svara på frågor.

På området finns totalt åtta hus av varierande storlek, plus kvarnhjul från Sågaretorp med tak över.

Hembygdsföreningen finns inte med i Riksantikvarieämbetets officiella program med aktörer på kulturarvsdagen, men deltar ändå.

Artikelbild

| Anders Torstensson med en modell av ett häst- eller oxdraget tröskverk, som föreningen fått av Kalle Bernhardsson.

Inne i de små husen finns permanenta utställningar, bland annat med skomakerigrejer.

– Vi har inte så mycket samlingar, som andra har, utan vi har koncentrerat oss på verksamhet, säger Anders Torstensson, vice ordförande i hembygdsföreningen.

På Riksantikvarieämbetets hemsida för kulturarvsdagen finns ytterligare ett evenemang i Västerviks kommun denna dag. Det är Psykiatriska museets stödförening som håller öppet i sitt museum på Gertrudsvik i Västervik med två guidade visningar.

Kulturarvsdagen har i år det nationella temat "Konst och underhållning". På psykiatriska museet i Västervik finns en hel del konst och konsthantverk, bland annat målningar och textilier, som skapats av patienterna på Västerviks hospital, ett sjukhus för människor med psykiska sjukdomar.

Västerviks hospital öppnade 1912. Sjukhuset bytte namn till Sankta Gertruds sjukhus 1931, och till Norra sjukhuset 1967.

Som mest fanns det omkring 1 400 patienter inskrivna på sjukhuset och 900 anställda.

Konstnärligt skapande sågs som ett led i behandlingen.