Jennie Norström från GRK är besviken över hur det har blivit. Tidigare har de fått besked om att allt skulle vara klart den 30 september. Nytt datum är nu den 1 april nästa år.

Eftersom de räknade med att bygget skulle pågå som bäst nu, tog de beslut om att inte ha några ridläger från juni till den 12 augusti. Det betyder drygt 100 000 kronor i uteblivna inkomster för klubben.

– Det slår hårt för oss, ekonomiskt.

Artikelbild

| Såhär ser fasaden ut på den bortre kortsidan av stallet.

Tre gånger har bygget flyttats fram i tiden.

– Det var lovat redan innan den här mandatperioden att stallet skulle renoveras. Från början var det ett nybygge, till och med.

Norström visar bärande stolpar som är helt avrostade nertill, bräder som är slitna och ruttna och boxväggar som fått lappas och lagas. Det gamla stallet är dessutom för lågt i tak.

– Vi klarar inte arbetsmiljölagen och djurskyddslagen i dag.

Artikelbild

| Flera bärande stolpar har rostat av.

Hon vågar inte tänka på hur det ska bli i höst. Var ska de ha alla hästar under byggtiden?

För nästan en månad sedan skrev klubben ett brev till samtliga ledamöter i kommunstyrelsen, men den enda som svarat fram till i torsdags är Mariann Gustafsson (V).

Artikelbild

| Bräderna i mitten av stallgången är mycket slitna.

Klubben är irriterad över att VIK fått så mycket ekonomiskt stöd från kommunen. När GRK hade ekonomiska bekymmer, köpte kommunen delar av ridhuset för 480 000 kronor, fastän värderingen låg på 2,6 miljoner. Mariann Gustafsson håller med om att det var ett underbud.

Tomas Kronståhl (S) kan inte svara på varför köpesumman blev så mycket lägre än värderingen. När det gäller jämförelsen GRK och VIK, svarar han att de försöker vara så rättvisa de kan.

Tycker du att det är ett jämställt föreningsliv i kommunen?

– Ja, det tycker jag faktiskt att det är.

Han tycker att de har satsat mycket på ridsporten och säger att det inte är politikens fel att bygget i Gamleby har blivit uppskjutet.

Men när vi frågar Bostadsbolaget vad förseningen beror på, låter det annorlunda.

– Vi har inte fått någon beställning förrän nu. Vi kan inte göra något förrän vi får en beställning, säger marknadschef Susanne Vidvik.

Det stora projektet är att bygga om det stora befintliga stallet och göra en tillbyggnad med plats för tvättstuga, handikapptoa och sadelkammare. Den 1 april nästa år ska allt vara klart.

Conny Tyrberg (C) säger att han har försökt driva på, för att det ska bli beslut.

– Det har tagit alldeles för lång tid.