Vid 14.30 tiden i torsdags körde en bil av vägen mellan Gamleby och Överum. Snart började bilen brinna och elden spred sig längs med gräset runt omkring. Ett förbipasserande par som varit på husvagnssemester såg branden och stannade till. Till P4 Kalmar berättar mannen, som valt att vara anonym, om vad han såg.

– Instinktivt kom jag och min fru överens om att jag tar brandsläckaren som låg i bilen och hon tar den som ligger i husvagnen, sen springer vi ut och släcker.

Till en början tror paret att det rör sig om en begynnande skogsbrand, någon bil ser de inte till.

– Jag springer in i ett tornbuskage som var väldigt tjockt och får då ser att det ligger en bil där i, med näsan ner i backen. När jag kommer fram ser jag att det sitter två personer i bilen, berättar han för P4 Kalmar.

När han närmar sig bilen ser han att den ena mannen kastar ut den andra mannen, som är medvetslös, ur bilen. Det läcker bränsle från bilen som droppar ner på marken och fattar eld. Han kastade därför ifrån sig brandsläckaren.

Han tog tag i den livlösa personen och släpade honom tio meter bort från bilen. Den andra mannen kunde ta sig dit för egen kraft.

– Eftersom jag är lantbrukare så gjorde jag som jag brukar göra med kalvar som inte vaknar när de föds: jag knuffade honom hårt i bröstet och helt plötsligt tog han ett andetag och kom igång igen.

Han tonar ner det heroiska i parets insats och säger att det var en självklarhet.

– Man måste försöka hjälpa varandra. Man kan inte bara stå och titta på utan det är jätteviktigt att man gör det man kan, man måste agera helt enkelt.