Efter två veckor har barnen börjat få kläm på vem deras nya rektor är. Men namnet är lite svårt, tycker en del. Hege Arola.

– Hege är norskt och Arola är finskt, förklarar Hege.

Hon växte upp i Norge och det var där som hon träffade sin blivande man 1984. Han växte upp i Finland, men nu har de bott i Sverige under många år.

Artikelbild

| Hege Arola är ny rektor för Åbyängskolan i Gamleby.

Hege kommer från en utpräglad lärarfamilj, med lärare sedan flera generationer tillbaka. Fast själv strävade hon emot. Länge.

– Jag skulle inte göra likadant som alla andra i familjen, skrattar hon.

Hon började jobba som kallskänka och senare inom hemtjänsten i Gävle. När Ädelreformen kom, blev hon arbetslös, eftersom hon saknade utbildning. Då föddes tanken på att utbilda sig till lärare.

– Jag är social och tycker om att vara med människor och att lägga grunden till någons framtid.

Artikelbild

| Det är mycket att sätta sig in i för den nya rektorn, Hege Arola.

Efter Komvux läste hon till 1–7-lärare på Högskolan i Karlstad. Första lärarjobbet var i Orsa.

Sedan kom hon till Bengtsfors, där hon först var lärare och därefter rektor, som hon också har utbildat sig till. Innan Gamleby var hon rektor i Hudiksvall.

Eftersom hennes make har hjärtproblem, ville de flytta till en plats med lite mildare klimat och hon lockades av annonsen om att vara med och bygga upp skolan i Västerviks kommun.

Paret hittade sitt drömhus i Ankarsrum och Hege Arola talar lyriskt om hur vackert det är i omgivningarna där.

Hon håller som bäst på att sätta sig in i hur allt fungerar på det nya jobbet. Hon är glad att vara på plats och känner sig välkommen av alla. Enda funderingen gäller lokalerna. Hon skulle vilja sitta närmare verksamheten.