Det var i lördags som Jana Bäckman la ett spår i skogen till sin femåriga schäfer Luna utanför Brukshundklubben i Gamleby, i närheten av folkhögskolan.

– Luna är en van spårhund så jag tänkte att det här spåret var "a piece of cake", men nästan direkt när vi gått ut började hon bete sig konstigt.

Hunden följde inte spåret som Jana lagt ut, hon stack åt fel håll flera gånger och klämde sig in under ett staket.

Artikelbild

| Luna är en van spårhund. Hon lyckades nosa fram stöldgods i skogen i Gamleby.

– Till slut ser jag något blänka till under en buske som Luna stannat vid. Och där låg en dataskärm och andra teknikprylar. Då kopplade jag att det måste vara stöldgods från folkhögskolan, för jag visste att de hade haft inbrott.

Jana Bäckman ringde polisen som kom och hämtade stöldgodset.

– Jag tror att det här bara var en liten del av vad de stulit och gömt i skogen eftersom att Luna markerade på så många ställen. Men troligtvis hade de redan hunnit hämta det andra innan vi var ute, säger hon.

Trots att Jana blev chockad över Lunas spår efter fynden i skogen, är inte hennes son Dennis Bäckman det minsta förvånad. Han är utbildad hemvärnssoldat och Luna arbetar vid hans sida som patrullhund. Hon är tränad till att leta efter och upptäcka människor.

Artikelbild

| Hunden Luna lyckades spåra rätt på stöldgods i Gamleby.

– Hon kan hitta saker också, bara en människa tagit i det. Om vi är ute ihop kan jag känna direkt om hon markerar efter något, säger Dennis Bäckman.

När Jana förstått vad Luna spårat fram i skogen fick hon godis i belöning.

Artikelbild

| Jana Bäckman påväg ut i skogen för att låta hunden Luna söka efter henne.

– Hon gjorde sitt jobb utan att jag visste det, säger Jana Bäckman.