Vibeke Mathiesen från Linköping är en av kommande två utställare på Lofta Caffè. Under rubriken ”Cowgirls” har hon valt att bara visa bilder på kor.

Varför just kor?

– Det är en lång historia. Det började i mitten på 90-talet, när vi hyrde en sommarstuga som låg i mitten av en kohage, säger hon.

Artikelbild

| Vibeke Mathiesen har bland annat fotograferat kornas mular i närbild.

Korna engagerade sig snabbt i sina nya grannar och följde deras minsta förehavanden. Så småningom fick människorna och djuren en slags relation till varandra. Särskilt en ko var väldigt tam och ville bli klappad och kliad.

– Eftersom jag är fotograf, och tycker om djur, var steget inte långt att ta fram kameran, säger Vibeke.

Sedan dess har hon fotat kor i perioder. Det kräver lite tålamod. Man måste hänga med dem ett tag, så att de vänjer sig. Annars står de bara och stirrar in i kameran. Vibeke blir på gott humör av att vara med dem.

– De är roliga att titta på; hur de uppför sig mot varandra. Alla har sin speciella roll.

Den andra utställaren på Lofta Caffè är Simon Johansson från Stockholm, som visar bilder från sin fotobok ”Across the bridge”, som skildrar öländskt vardagsliv i en serie svartvita bilder.

Mona och Stefan Gelebo, som håller i utställningarna under Fotohöst på Lofta Caffè, strävar efter att det ska vara en bredd i uttryck och stilar hus de utställare som ställer ut samtidigt.

Simon Johansson kunde inte medverka vid hängningen av bilderna, men han kommer på vernissagen, som äger rum nu på lördag, den 25 augusti. Utställningen pågår till den 16 september.