Bussen som användes vid utflykten köptes in till äldreomsorgen i område norr för några år sedan och nyttjas till både dagsutflykter och längre resor med de gamla.

Den tar åtta passagerare, plus chaufför, och har plats för tre rullstolar. Bussen används av de fyra äldreboendena Hagnäsgården och Erneborg i Gamleby, Ekhamra i Överum och Edshöjden i Edsbruk, samt av hemtjänsten.

Just den här dagen är det Kristina Karlsson från hemtjänsten som rattar bussen. Hon utgår från Erneborg i Gamleby. Första passageraren ska plockas upp på närliggande Prästgårdshöjden. Det är Elisabeth Karlén.

Hon rullar fram till bussen i sin rullstol, men kan sedan – med lite hjälp – kliva ombord själv och sätta sig. Resan är inte planerad så noga innan, men planen är att de ska köra till Västervik. I så fall vill Elisabeth gärna besöka Dollarstore. Hon tycker också att det är väldigt vackert att bara åka längs vattnet i Västervik.

Nu bor hon i Gamleby, men under många år hade hon ett lantbruk med bland annat kor, en häst och höns utanför Valdemarsvik. Senare bodde hon inne i samhället där.

Det är första gången som Elisabeth är med på en sådan här resa inom hemtjänsten i Gamleby.

Kristina Karlsson säger att det krävs mer logistik att ordna sådana här resor för brukarna inom hemtjänsten, jämfört med på boendena, men hon tycker att det är så roligt:

– Man ser vilken glädje det ger, säger hon.

Den här dagen har fyra personer anmält intresse för att följa med, och nu ska de hämtas upp hemma vid sina bostäder. Först därefter bestämmer de sig definitivt för vart de ska åka:

– Jag har tänkt Västervik, men jag ska fråga brukarna vad de har för önskemål, för det är de som bestämmer. Vi tar dagen som den kommer, säger Kristina.

Det varierar vad de gör på dessa utflykter. Shopping brukar vara populärt, liksom fika. Ibland åker de och tittar på någon lokal sevärdhet, men det kan också vara uppskattat att bara ta en tur i omgivningarna och se sig omkring, om man inte kommer ut så ofta.

Kristina Karlsson tänker sig att man även kan göra utflykter mellan de olika äldreboendena i område norr. Då kan man ju passa på och fika ihop.

Hon är ganska ny på sitt nuvarande jobb och hoppas få möjlighet att åka ganska ofta på sådana här resor med de gamla. Hon säger att det går att göra mycket, med ganska enkla medel.