Liksom vid förra fotoutställningen, med Anders Steiner och Margareta Hedbäck, har utställarna fått varsitt rum i det gamla skolhuset.

I ett av dem hittar vi Erkki Saikkonen. Han är född i Finland, men uppväxt i Sommen. Nu bor han i Rimforsa.

På Lofta Caffè visar Erkki ett axplock av sina bilder på transformatortorn. Jo, ni läste rätt. Han är ingenjör och intresserad av såväl teknik som historia. Dessa udda byggnader har fängslat honom i flera år, och när tillfälle ges, passar han på att utöka sin samling med fler bilder på dem.

– Det är ett projekt jag har. Jag gillar tema, och att använda det som ett sätt att utveckla sitt bildskapande, säger han.

Han bedömer att det finns mellan 150 och 200 transformatortorn i Sverige. Inget av dem är i bruk längre, men det var i dessa torn som spänningen sänktes till det volttal som vi har i husen.

– Väldigt många av dem byggdes i början på 1900-talet, berättar Erkki Saikkonen.

Tornen kan se väldigt olika ut, beroende på var i landet de står och när de är byggda.

Erkki Saikkonen får ofta tips om transformatortorn som han borde föreviga, från personer som känner till hans projekt. Och det är inte bara i Sverige som den här typen av byggnader finns.

– I Provence har jag flera torn som väntar på mig, och i Lofoten.

Margareta Wiman från Kisa känner Erkki Saikkonen sedan tidigare. Förra året hade hon en utställning på hans galleri i Rimforsa. Då var Stefan och Mona Gelebo där och tittade. Det är de som håller i fotoutställningarna på Lofta Caffè.

Så kom det sig att Margareta Wiman också blev inbjuden att komma till Lofta och visa sina bilder.

En del av de fotografier som hon ställer ut nu, finns med i boken "Vitpunkter", som kom ut förra hösten på Almlöfs förlag. Boken innehåller, förutom fotografier, små korta texter.

Text och bild är något som hör ihop för Margareta Wiman, som är bibliotekarie i botten. Hon har också bland annat recenserat böcker åt Corren.

Margareta Wiman har fotograferat aktivt i fem år. Många av hennes bilder är motiv från naturen.

– Jag leker lite med olika objekt för att få fram vissa uttryck, men i grunden är det naturen som är inspirationskällan, som för så många andra, säger hon.

Utställningen på Lofta Caffè öppnar den 30 september och pågår till den 22 oktober.