– Det betyder väldigt mycket att vi blir uppskattade för det vi gör, säger Gamleby hembygdsförenings ordförande Ivar Svensson som tillsammans med föreningens sekreterare Torbjörn Lanzén möter upp vid hembygdsgården på Myrkullen i Gamleby.

Varje år utser Gamleby intresseförening Årets hedersgarpe, en utmärkelse som delas ut i samband med den årliga Garpedagen och tilldelas en person, förening eller organisation som "tagit initiativ till och verkat för en positiv utveckling ekonomiskt, socialt eller kulturellt i Gamleby med omnejd".

Priset är en skulptur av Erik Reimhult som föreställer jätten Garpe och den lilla men mycket tunga skulpturen står nu i solen på picknickbordet på Myrkullen.

Artikelbild

| Hembygdsföreningens Torbjörn Lanzén och Ivar Svensson är noga med att poängtera att utmärkelsen Årets hedersgarpe riktar sig till alla föreningens medlemmar.

Torbjörn Lanzén och Ivar Svensson är mycket noga att påpeka att samtliga medlemmar i föreningen gemensamt blivit Årets hedersgarpe.

– Vi är väldigt många som jobbar i föreningen. Vi har två arbetsgrupper, en som arbetar här på Myrkullen och en annan på gården i Himmelsrum, säger Ivar Svensson.

Gården i Himmelsrum är jordbruksfastighet som jordbrukaren Alf Nilsson donerat. Gamleby hembygdsförening äger också en ö tillsammans med Ingvar Bosslers stiftelse. Ön, som ligger i Gamlebyviken heter Vistingsö, och har donerats till föreningen av bröderna Hilding och Ingvar Bossler.

– Ingvar och Hilding Bossler hade varsin sommarstuga där ute. Vi brukar anordna en fiskedag ute på ön, men i år blev det inte av, säger Ivar Svensson.

Artikelbild

| Den lilla skulpturen "Jätten Garpe" som tilldelas Årets hedersgarpe kommer att förvaras och visas upp på Myrkullen.

Hembygdsföreningen, som bildades 1950, förvaltar mycket information om Gamleby och i en av byggnaderna på Myrkullen finns ett kombinerat museum och arkiv. Här finns ett 40-tal pärmar fulla med tidningsurklipp om Gamleby från mitten av 1940-talet ända fram till 2010. Här finns också material och gästböcker från Gamleby folkpark. Bland mycket annat.

Både Torbjörn Lanzén och Ivar Svensson tycker att utmärkelsen Årets hedersgarpe sporrar och uppmuntrar till fortsatt arbete. De hoppas att uppmärksamheten leder till fler medlemmar.

Artikelbild

| Gamleby hembygdsförenings Torbjörn Lanzén och Ivar Svensson är mycket glada över utmärkelsen.

– Väldigt många av våra medlemmar börjar bli till åren, säger Ivar Svensson och berättar att Gamleby hembygdsförening i dag har ungefär 150 medlemmar, vilket är ungefär en halvering jämfört med medlemsantalet under föreningens storhetstid på 80- och 90-talen.