I våras skedde en omfattande upprustning av tågstationen i Överum. Kommunen och Trafikverket hjälptes åt med finansieringen, som gick löst på ungefär 2,5 miljoner kronor.

Den viktigaste biten i satsningen var en ny plattform. Den är 70 meter lång, vilket är något längre än den gamla, men den stora fördelen är att den är högre och bättre anpassad till moderna tåg. Det gör att det blir bekvämare att stiga av och på tåget, inte bara för dem som är rörelsehindrade.

En annan del av upprustningen var att förbättra belysningen, för att öka tryggheten och säkerheten i området. Men just den delen av projektet återstår alltså.

Artikelbild

| Fortfarande återstår en hel del att göra på tågstationen i Överum.

Överumsbon Pärarvid Andersson är ganska irriterad på att det aldrig händer något med de resterande arbetena på stationen. Lamporna fungerar inte och har först på senare tid ersatts tillfälligt med en byggstrålkastare, som lyser upp hållplatsen.

Automaten för biljetter går inte heller att använda. Samma sak med informationsskärmen och klockan på sin höga stolpe: den har stått på halv elva sedan i våras.

– Vi har tröttnat på att det inte händer något, säger Pärarvid Andersson.

När det gäller informationsskärmen, säger han lite ironiskt att den behövs ju inte, nu när tågen går som de ska.

– Den kan ni ju koppla in om det börjar krångla.

Daniel Niklasson är samhällsbyggnadschef på Västerviks kommun och en av dem som har jobbat med projektet i Överum.

Han säger att det är projekteringen för elen som har dragit ut på tiden. Det beror på att ambitionsnivån höjdes under arbetets gång.

– Vi kompletterade med mer och bättre belysning, jämfört med hur vi hade tänkt från början, bland annat vid parkeringen, och förberedde för grejer som kan komma längre fram. Den här delen blev större, och det blev mer eljobb, än vad vi hade tänkt från början.

Förstår du om folk är trötta på att vänta?

– Ja, men samtidigt är belysningen densamma nu som den var tidigare. Det är en lampa nu och det var en lampa i många år innan dess.

Han räknar med att elprojekteringen för Överums station ska vara klar inom en eller två veckor. Sedan går det ganska fort att koppla in elen.

Om en sisådär tre veckor räknar Daniel Niklasson med att allt ska vara klart. Då kommer allt som kräver el på stationen att fungera: informationsskärmen, klockan, biljettautomaten och belysningen.