På Röda Korsets mötesplats Kupan berättar Eva Zettergren att det har gått väldigt bra under året som gått.

– Jag tror vi har haft fler kunder än någonsin, vi har sålt mycket mer än vi hade väntat oss, och fått mycket inlämnat av givare förstås. Det är både unga och gamla som kommer och handlar. Men det är en trend med second hand och återvinning och det är något som vi är tacksamma för, säger hon.

Några exakta siffror från 2017 har hon inte än, de kommer inte förrän till Röda korsets stämma i början av februari, men Eva Zettergren berättar att föreningen har kunnat skänka 120 000 kronor till Världens barn och att den årliga julmarknaden slog rekord, med 30 000 insamlade kronor.

Artikelbild

| Bra år. Patel Bachubhai och Eva Zetterberg i kassan på Kupan i Västervik. Eva berättar att verksamheten gåt väldigt bra under 2017, mycket tack vare att många skänker saker, och handlar i butiken.

– Det är tack vare att vi har alla duktiga frivilliga inte minst vår tisdagsgrupp, som stickar och syr, säger Eva Zettergren.

Exakta siffror har däremot Västervikshjälpen, där Anders Gunneheim berättar att föreningen delat ut 160 908 kronor till behövande familjer.

– Det har gått över förväntan. Vi bytte lokaler 2016 och 2017 har blivit lite av ett rekordår. Tyvärr har det även varit ett rekordår när det gäller utsatta i Västerviks kommun och vi har fått in 176 ansökningar om hjälp. Det är fler än någonsin, säger han.

Förutom pengarna som delats ut har sju familjer varit på en veckas semesterresa på Öland, något som kommer att upprepas även det här året.

– Det är familjer med barn som nästan aldrig har en möjlighet att komma ut på någon resa annars, säger Anders Gunneheim.

I samarbete med Lions ordnade föreningen även en dagstur till Astrid Lindgrens värld för Västerviksfamiljer under sommaren. Även det ska de försöka få till i år igen.

Anders Gunneheim märker också av det ökade intresset för handel med begagnade varor.

– Men det är inte bara affären, vi får mycket hjälp av gåvor som folk skänker, och alla som kommer hit och jobbar ideellt, det är tack vare dem vi finns.

På Hand i hand i Gamleby berättar Gun Virehem att det också har gått bra.

– Vi har haft mycket folk under året. Försäljningen är viktig för oss eftersom det är vår enda inkomstkälla, säger hon.

– Men det finns intresse för att handla både kläder prylar och hantverk som vi säljer. Under sommaren hade vi ganska mycket turister också.

Gun Virehem berättar att många som handlar dessutom skänker en extra slant eftersom de vet att Hand i hand är en humanitär förening. Många har även skänkt lite extra efter att en insamlingsbössa stals från butiken för några veckor sedan.

Pia Pettersson på Bistånd Östeuropa bekräftar att även de har haft mycket kunder i butiken under året som gick, men eftersom hon tog över som butiksansvarig först vid årsskiftet har hon inte någon mer detaljerad information.