Det var 2015 som föreningen testade att ha speciella temadagar i hembygdsgården under juli månad. En gång i veckan var det öppet flera timmar med aktiviteter.

Försöket slog väl ut, så det har fortsatt. Varje onsdag i juli är hembygdsgården öppen med sitt museum och den gamla kvarnen. I museet finns massvis med gamla, lokala föremål.

Vid varje tillfälle är det ett speciellt tema. Första tillfället, den 4 juli, är det fokus på textilhantverk som vävning, tovning och knyppling. Anita Lundgren, Edsbruk, visar vävning med lin.

Artikelbild

| Museet och kvarnen håller öppet i samband med aktiviteterna.

Gången efter det, den 11 juli, är temat jordbruk och fiske. Då kommer bland annat Göran Stenberg från Stedsholmen, Loftahammar. Han ska bygga ett fisknät på gammalt sätt. Koka rödfärg står också på programmet.

Onsdagen därpå blir det en favorit i repris: växtfärgning.

– Det har vi haft förut och det är många som är intresserade av det. Det blir också knyppling och kardning, berättar Herbert Johansson, föreningens ordförande.

Sista temadagen blir den 25 juli. Då ska man separera grädde från mjölk, kärna smör och slipa lie med handdragen slipsten.

Artikelbild

| Barnskor modell äldre visas på museet.

Att hembygdsföreningen började med temadagar var för att locka fler besökare till hembygdsgården. Men aktiviteter och hantverk i all ära, våfflorna gör nog sitt till för att locka besökare.

– Sedan ska vi ha en liten tipsrunda varje gång också, med frågor om temat och allmänna frågor, säger Bengt Davidsson från föreningen.