Det är fjärde året som föreningen deltar i det landsomfattande evenemanget Astronomins dag och natt. Fast i vårt fall blir det mer eftermiddag och kväll.

Även om föreningen har sitt säte i Gamleby, finns det medlemmar runtom i kommunen, och valet av plats för evenemanget är gjort för att locka fler att delta. Dessutom finns det en kunskap på museet om hur man sätter upp utställningar, vilket är en annan fördel, eftersom en del av det hela är just en utställning.

Årets tema är "Röd planet, blå planet" och handlar om Mars och Jorden. Mars är lite extra aktuell nu, eftersom man i somras hittade vatten under isen på sydpolen där. Det kan innebära att det finns liv på Mars, låt vara i en antagligen ganska enkel form.

Men årets föreläsning i Västervik handlar om världens konstigaste teleskop, som det kallas. Icecube på Sydpolen. Föreläsare är Carlos de los Heros, som är docent i partikelfysik vid Uppsala universitet.

Teleskopet är specialbyggt för att kunna upptäcka neutriner; mycket små partiklar som bildas vid radioaktivt sönderfall.

– De är vanliga och finns överallt, fast man inte känner dem, säger Eva Pettersson från Gamleby Amatörastronomers Förening.

Bo Söderberg, som grundade föreningen 1977, har gjort en tipspromenad med "mycket lätta frågor och ett par svåra".

Det blir också fika och möjlighet att ställa frågor, både till föreläsaren och till representanter för föreningen.

– Alla är välkomna, inte bara medlemmar, säger Eva Pettersson.

Det är fri entré till evenemanget.