I vintras sökte kommunen deltidsbrandmän till fyra pooltjänster, en vardera i Loftahammar, Överum, Ankarsrum och Västervik.

Sara Stenbeck, insatsledare från Loftahammar, säger att de fick bra respons på platsannonserna:

– Det gick väldigt bra. Vi fick ett gäng ansökningar och tillsatte de flesta av tjänsterna. Det är bara en pooltjänst i Loftahammar som fortfarande är vakant.

Nu blir det ingen mer utbildning förrän i höst, men Sara Stenbeck välkomnar alla som är nyfikna på brandmannayrket att höra av sig redan nu. Det behövs alltid folk som kan rycka in vid sjukfall och ersätta vid pensionsavgångar.

Rekryteringen av en ny brandman är en ganska lång process med olika tester och sedan utbildning, men en bra början kan vara att göra rullbandstestet, om man är intresserad av jobbet.

Räddningstjänsten uppmuntrar fler kvinnor att söka sig till brandmannayrket. Det har blivit fler kvinnliga sökande med åren, men männen är fortfarande i majoritet.

Just till de nämnda pooltjänsterna var det ingen kvinna som blev rekryterad den här gången, men Sara Stenbeck uppmanar alla kvinnor som vill bli brandman att inte ge upp, utan söka igen.

Flest sökande är det alltid till jobben i centralorten Västervik, vilket beror på att det är där som flest människor bor och arbetar.

Sara Stenbeck upplever att många arbetsgivare tycker att det är en fördel att ha anställda som är deltidsbrandmän, och ser positivt på det.