Så många dör av fallolyckor varje år

På torsdagen arrangerades rollatorcafé på äldreboendet Erneborg i Gamleby. Sittgympa, rollatorservice och information kring hur man förebygger fallolyckor stod på agendan – och fika såklart.

Sittgympa under ledning av Eva Gustafsson.

Sittgympa under ledning av Eva Gustafsson.

Foto: Lotta Gometz

Gamleby2019-10-17 21:00

Rollatorcafét är ett lokalt, och årligen återkommande, initiativ inom ramen för den nationella kampanjen "Balansera mera". Kampanjen uppmärksammar fallolyckor och sprider information om vad man själv kan göra för att minska risken att falla.

Robert Jargland, fysioterapeut från rehabteamet i Västervik, berättar att fallolyckor är ett stort problem:

– Det är den vanligaste olyckstypen. Siffror från Socialstyrelsen visar att cirka 70 000 personer varje år faller så illa att de behöver läggas in på sjukhus för vård. Drygt 1 000 personer dör. Och 50 000 av dem som faller är 65 år eller äldre. 

Det är med andra ord viktigt att sprida information om hur man kan minska riskerna att drabbas.

Att äta rätt och tillräckligt är grundläggande, liksom att röra sig och motionera. Man bör också se över sin hemmiljö och eliminera riskfaktorer som lösa sladdar eller mattor som man lätt kan snubbla på. 

Vidare bör man skaffa sig kunskap om sina mediciner och deras effekter. 

En av dem som besökte rollatorcafét var Stella Palmgren, Gamleby. Hon tyckte att hon fick mycket värdefull information med sig hem.

– Man känner ju till en hel del redan men det är ändå bra att bli påmind om vad som är viktigt att tänka på. Det är så lätt att man blir stillasittande hemma och hamnar i en ond cirkel, inte minst om man har ont efter operation eller sjukdom. 

– Sedan är det ju roligt med sådana här träffar. Man kommer ut och det är socialt, säger hon.

Efter information och gympapass vankades efterlängtat fika. Gun Wernersson, till vänster, och Stella Palmgren till höger.
Efter information och gympapass vankades efterlängtat fika. Gun Wernersson, till vänster, och Stella Palmgren till höger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!