Det är mot skogen, vid långsidan av en av de två befintliga produktionslokalerna, som nybyggnaden ska göras, om allt går som planerat.

– Vi håller på och tar in offerter och har pratat med banken, som var positiv, säger Henrik Andersson, vd.

Han äger företaget ihop med sin fru, Camilla Andersson, och sin bror, Bertil Andersson. De senaste sju åren har det gått bra för Smålandsplast, som sysselsätter nio personer, inklusive ägarna.

Artikelbild

| Platsen. Det är här, intill en av de befintliga byggnaderna, som utbyggnaden ska göras.

– Vi har anpassat storleken på företaget, för att inte vara så sårbara. Nu står vi stadigt, och kan satsa, säger Bertil Andersson.

Smålandsplast har ett 50-tal olika kunder, som företaget levererar produkter till. Två lokala företag som köper grejer av Smålandsplast är de båda båtföretagen Royal Marine och Vituddens Kanotvarv, som båda är hemmahörande i Västervik. Till kanotvarvet levererar Smålandsplast bland annat delar till paddlar.

På senare år har det blivit mer och mer produkter inom miljösegmentet. Bertil och Henrik visar en produkt som heter duospol, som Smålandsplast gör åt Linköpingsföretaget NGL Vatten & Energiteknik. Det är en utloppsventil som kan sättas in i äldre toastolar, för att spara vatten. Sådana ventiler kan man hitta lite här och där, bland annat i Östergötlands läns landsting.

Och snart lanseras ytterligare en produkt, som fyller på vatten till rätt nivå i toalettstolen. Även där är det NGL som är kund.

Artikelbild

| Monterar. Anette Karlsson monterar kassetthandtag till firmabilar.

– Vi har fler projekt på gång. Det blir viktigare och viktigare hur man hanterar dricksvatten, säger Bertil Andersson.

Det är med tanke på dessa nya, kommande produkter som företaget nu vill satsa i Loftahammar.

Artikelbild

| Automationstekniker. Roger Jonasson sysslar bland annat med att konstruera robotanläggningar.

– Vi tror att vi kommer att jobba med nya, intressanta produkter, som kommer att kräva mer utrymme, säger Bertil Andersson.

I dag har företaget ungefär 450 kvadratmeter produktionyta i Loftahammar. Ambitionen är att närapå fördubbla den ytan i form av ett nybygge på 300 kvadratmeter. Bara bygget beräknas kosta två miljoner kronor. Sedan tillkommer maskiner.

Artikelbild

| Delägare. Camilla Andersson är också delägare i Smålandsplast.

När tänker ni göra detta?

– Vi jobbar på med projekteringen nu, så bygger vi, gör vi det nog under det här året, säger Bertil Andersson.

Henrik Andersson är försiktig med att lova nya jobb, i samband med satsningen, men åtminstone någon person behöver de nyanställa. Dessutom blir det en pensionsavgång framöver, som ska ersättas.