Göran Almgren och Magnus Johansson är två av entuasiasterna som förbereder årets mopedrally, i arrangemang av mopedsektionen inom Veteranfordonsklubben i Tjust.

De berättar att sådana här rallyn förr brukade locka 30–40 ekipage, men så är det inte längre. Nu är det betydligt fler.

– Hultsfred har nästan 500 deltagare, säger Göran, som själv har varit på ett antal mopedrallyn och vet hur populära de är.

Artikelbild

| Magnus Johansson och Göran Almgren rullar ut från folkparken, där starten går.

Så föddes idén att ordna ett rally även i Gamleby för två år sedan.

– Vi har ju så fin natur och fina vägar, säger Göran.

Den här gången blir det en runda på sex mil, med stopp vid Odensvi lanthandel. Förtäring ingår i startavgiften, både under turen och efteråt, och man anmäler sig på plats.

De flesta av deltagarna kör givetvis moped, men även motorcyklar och traktorer är välkomna. Varje år är det alltid någon moped som går sönder eller lägger av.

– Vi har efteråkare, så då blir de upplockade, säger Magnus.

Det blir ingen regelrätt kortege, men den som vill titta på alla mopeder kan förslagsvis ställa sig på gamla torget i Gamleby, där ekipagen passerar strax efter klockan elva.

Naturupplevelsen och friheten är något som Göran och Magnus uppskattar med mopedåkningen.

– När man kör i 25–30 kilometer i timmen känner man dofter och hinner titta på omgivningen, säger Göran, som också gillar känslan av att åka på något gammalt, i hans fall en Husqvarna Roulette från 1957.