Hövding Gudmund har just kommit hem från kontinenten, i alla fall har han och följet varit i närheten av nuvarande Tyskland, där de idkat byteshandel. Och nu är det fest. Med sig tillbaka har de pråligt blå byxor bland annat, kunskap och rejält med "makt", i form av silver.

En kvinna i sällskapet har varit i ett kloster och lärt sig mer om medicinalväxter och fått lite kristendom på köpet. Året är 1030, i alla fall under några timmar.

Det hela rör sig om en så kallad tidsresa som Kalmar läns museum låter barnen från Loftahammars skola följa med på. Skådeplatsen är Hellerö, där det för bara några år sedan hittades en äkta silverskatt daterad just till runt år 1030.

Artikelbild

| Medicinalväxterna och kunskapen om dem kom ofta från kloster i mellaneuropa.

Sören Karlsson bor på gården och säger att de är glada att låna ut marken.

– Vi har själva barn i skolan och det är jättekul att de kan vara här i dag och lära sig mer om historien, säger han.

Vid ängen är det full aktivitet. Man förbereder rejält med mat, lär sig skjuta pil, rista runor, spinna ull och hur man botar diverse krämpor med kryddor och omslag, bland annat.

Astrid Eriksson och Hugo Svensson kardar ull så det står härliga till. Men de kallar inte varandra vid vanliga namn utan de heter dagen till ära Freja och Alve.

Artikelbild

| Astrid Eriksson och Hugo Svensson hade kul. De gillade att karda ull.

– Alltså det är jätteroligt i dag, säger Freja.

– Jag tycker nog att det här, karda ull har varit roligast hittills, berättar Alve.

Artikelbild

| Grönsaksgryta med vildsvin stod på menyn. En festmåltid till Gudmunds ära.

Hövding Gudmund, eller Adam Norman som han egentligen heter, är pedagog på museet och han berättar mer.

– Vi knyter an till den verkliga skatten som man fann här för några år sedan. Vi ska fundera på hur det kommer sig att den hamnade i jorden, säger han.

Artikelbild

| Svärdstestet var svårt men alla klarade sig. Här peppar kompisarna.

Barnen lever sig verkligen in i sina roller. Ylva Engström är lärare och säger att man förberett sig länge.

– Vi har studerat vikingatiden under en lång tid och det är enormt inspirerande att lyssna på barnens idéer om sina roller. De har gått in för det här, säger Ylva Engström.

Artikelbild

| Gudmund, som i verkligeheten heter Adam Norman, försöker värva medlemmar till nästa expedition. Tre personer "försvann" under förra.

Vid vapenträningen står Peter Danielsson för övningarna. Bland annat genomförs "svärdstestet" där barnen ska kunna hålla ett svärd rakt ut med raka armar i 25 sekunder.

– Det kunde vara otroligt blodigt, den som var störst hade störst chans. De var snabba, fula och brutala strider som var över fort, man orkade inte länge. Vi försöker visa att man löser konflikter på andra sätt nu.

Vilma Astrid Eskilsson har just klarat sitt svärdstest.

– Det var tungt och man var tvungen att vara stark, säger hon.

Aktiviteten har gjorts möjlig genom bidrag från Insamlingsstiftelsen för Barn och Ungdomar i Loftahammars Skola och Förskola.