Under hösten ökar risken för viltolyckor. Älgjakten är i gång och brunsten inleds, vilket gör att djuren rör sig mer och därmed riskerar att bli påkörda.
Roger Lundberg i Gamleby är samordnare för eftersöksgruppen i Västerviks Norra jaktvårdskrets, som har ett tiotal eftersöksjägare.
Västerviks kommun sticker ut i statistiken som den kommun där flest olyckor med hjort sker. Det gäller såväl kronhjort som dovhjort. Olyckor med kronhjort är vanligast i södra kommundelen. Med dovhjort är det tvärtom.
Drabbad väg
Förra året rapporterades 165 olyckor med dovhjort till polisen i vår kommun. Av dem var 100 i norra kommundelen.
Enligt Roger Lundberg är riksväg 35 från Överum och upp till länsgränsen särskilt drabbad av viltolyckor.
– Det är vår mest olycksdrabbade sträcka, och har så varit i många år. Mest olyckor är det i gryning och skymning.
Älg orsakar personskador
Risken för personskador är särskilt stor vid krock med älg, men vildsvin ger ofta kostsamma reparationer på bilarna. Roger Lundberg känner till ett fall med en stor, ny Volvo V70 som krockade med ett vildsvin. Den kostade 70 000 kronor att laga.
Här kan det vara på sin plats att lyfta fram vikten av att göra en anmälan till polisen, när man har kört på ett vilt djur – läs mer i artikel intill.
– Försäkringsbolagen kräver i dag att man har gjort en polisanmälan, och märkt upp platsen, när man har kört på ett djur. Kopia på polisanmälan ska bifogas skadeanmälan, för att man ska få ersättning, säger Roger Lundberg.
Kontakta polisen
En del tror att man ska ringa markägaren eller jakträttsinnehavaren, men så är det alltså inte. Även om djuret är dött, måste en jägare åka dit och kontrollera det, för att kunna skriva en rapport.
Om man har kört på ett djur som inte omfattas av kravet på anmälan, kan det i vissa fall vara bra att kontakta polisen ändå. Det gäller exempelvis om man kört på en grävling eller räv som blivit skadad, och behöver avlivas av jägare.
Påkörda hundar och katter är också bra att kontakta polisen om. De kan vara anmälda som försvunna. Då kan polisen meddela ägaren vad som hänt.
Ekollonår
Eftersom det är väldigt gott om ekollon i år, har det uttryckts farhågor för att vildsvinsstammen ska öka kraftigt. Föregående vinter var dessutom mild, vilket gynnade dem. Men Lundberg säger att antalet olyckor med vildsvin inte ökar längre, tack vare bra avskjutning.
I hela länet har antalet trafikolyckor med vildsvin legat på nästan 400 de två senaste åren, medan det bara har blivit knappt 200 hittills i år, enligt siffror från den 25 september. I Västerviks kommun har det varit 25 i år, mot 61 totalt förra året.