I beslutet skriver den miljöprövningsdelegation som utrett ärendet att man avslår företagets ansökan om att anlägga biogasanläggningen.
I anläggningen ville Ogestad Biogas AB använda sig bland annat av gödsel för att röta till gas, och sedan omvandla den till en sorts flytande biogas men även biogödsel. Nu verkar det vara stopp för det.
Anledningarna till beslutet är flera och många har också yttrat sig i processen, inte minst de närboende som anser att de skulle drabbas negativt av anläggningen. Bland annat anser de att det finns risk för dålig lukt, buller och att deras fastigheter ska sjunka i värde om anläggningen kom till.
Grannarna är inte de enda som haft invändningar. Miljö- och byggnadsnämnden har också yttrat sig, de ansåg att anläggningen skulle ligga för nära en bostad, bland annat. Likaså räddningstjänsten har varit kritisk till placeringen.
I beslutet går att läsa att delegationen menar att man inte utrett tillräckligt om platsen vid Heda bergtäckt är den mest lämpliga för verksamheten. Man menar också att man inte tittat tillräckligt på om anläggningen kan läggas någon annanstans, en plats som "medför mindre intrång och olägenhet". Man skriver ockås att man bedömer att "sökanden inte har visat att verksamheten kan bedrivas utan att skada eller orsaka risk för skada på människors hälsa eller miljön.".
Ruben Havsed på företaget Andion är projektledare. Han säger att beslutet inte är slutet för satsningen.
– Vi ska granska det här beslutet ytterligare och se hur vi går vidare.
Att överklaga är en möjlighet, berättar han.
I så fall handlar det hela hos Mark- och miljödomstolen. Blir det nekande besked där med, går det att ta vidare fallet till Mark- och miljööverdomstolen.
– Så än ser vi inte slutet på det här. Vi tror fortfarande på biogasproduktion i Gamlebytrakten.
Menar du då att ni i så fall skulle titta på en annan placering av anläggningen?
– Det får vi kika på. Men skulle det gå så långt att det tar stopp helt i Mark- och miljööverdomstolen, om det är den vägen vi beslutar att gå, så är det en möjlighet att titta på en annan placering.
Ni lägger inte ner planerna för gott i och med det här beslutet?
– Nej. Det är mer eller mindre rutin att inte få tillstånd i första instans, det får man nästan räkna med.
– Vi ser ett enormt behov av en sådan här anläggning och har över ett tiotal bönder i första skedet som skulle behöva och vill ha den här tjänsten. De vill också bli av med sin gödsel, och få tillbaka biogödsel.