Barracuda satsar nästan 9 miljoner kronor i Gamleby

Koldioxidutsläppen minskar med 80 procent när Saab Barracuda investerar i sin anläggning i Gamleby.
– Det är en del av vårt långsiktiga arbete för att göra vår produktion mer hållbar, säger produktionschefen Charlotta Fridell.

Charlotta Fridell är produktionsledare på Saab Barracuda.

Charlotta Fridell är produktionsledare på Saab Barracuda.

Foto: Pressbild/Ellen N Kindstrand

Gamleby2025-03-27 03:00

Hela investeringen beräknas kosta närmare 9 miljoner kronor och ska vara genomförd vid augusti månads utgång i år. Det framgår av ett beslut från Naturvårdsverket.

Saab Barracuda får nämligen nästan 4 miljoner kronor i statsbidrag till satsningen. Det är ett bidrag som går till lokala klimatinvesteringar.

Företaget sökte egentligen drygt 6 miljoner kronor, vilket motsvarar 70 procent av de beräknade kostnaderna för investeringen. Men så mycket blir det alltså inte.

Det beror inte på att Naturvårdsverket inte tycker att det är en viktig investering, utan att verket inte kan ge stöd till mer än 45 procent av kostnaderna vid den här typen av klimatåtgärder.
 

undefined
Saab Barracuda i Gamleby. Bilden är en arkivbild.

Vi har varit i kontakt med företagets produktionsledare Charlotta Fridell via mejl för att få veta mer om vad det är som de ska göra. Vid vårt besök i Gamleby i mitten på mars, fick vi bara veta lite kort om vad som var på gång. Det talades om en biogasdepå, som skulle ersätta gasol.

Är det den som det hela handlar om?

– Ja, vi planerar att ersätta vår nuvarande gasolanläggning med biogas för att minska våra koldioxidutsläpp. Det är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete och vår ambition att kontinuerligt minska vår klimatpåverkan, säger Charlotta Fridell.

Vad är en biogasdepå och hur fungerar den i er produktion?

– I vårt fall handlar det om en lagringslösning för biogas, vilket gör det möjligt för oss att ersätta gasolen vi använder i dag med ett mer hållbart alternativ.

Vad använder ni gasolen till nu?

– Vi använder gasol för att värma upp olja, som i sin tur används för att värma våra ugnar i produktionsprocessen. När vi går över till biogas kommer vi att kunna upprätthålla samma höga krav på produktionen, men med en betydligt lägre klimatpåverkan.

Hur mycket räknar ni med att investeringen ska få ner era koldioxidutsläpp?

– Genom att byta från gasol till biogas räknar vi med att minska våra koldioxidutsläpp med cirka 80 procent, säger Charlotta Fridell.

Hon tillägger att förändringen är ett stort steg i rätt riktning och en del av företagets långsiktiga arbete för att göra sin produktion mer hållbar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!