Trots att det har varit besök av objudna gäster – läs: vildsvin – på åkrarna, ser det ganska bra ut med årets bönproduktion på gården. Plantorna har visserligen flyttats om en del, men det verkar som om svinen har missat de flesta av bönorna nere i jorden, trots allt.
Vi kliver försiktigt mellan plantorna. De såddes för ungefär en och en halv månad sedan och har nu blivit runt 15 centimeter höga.
De senaste fem åren har arealen med baljväxter ökat med drygt 55 procent i Sverige, visar statistik från Jordbruksverket. Baljväxter är bland annat åkerbönor, ärtor och bruna bönor.
Enligt preliminära siffror för 2016 kommer drygt 65 200 hektar av jordbruksmarken att användas till baljväxter i år.
Totalt brukas nästan 2,6 miljoner hektar åkermark i Sverige. Vall och grönfoder står för den största delen, 43 procent. Spannmål odlas på 40 procent av arealen. Där är vete och korn vanligast.
Lapserum är en av många svenska gårdar som har satsat på åkerbönor under de senaste åren.
– Det är fjärde året som vi odlar det, säger Lena Persson.
Hon är nöjd med hur det har gått. Tidigare hade hon hört att man var tvungen att tröska dem så sent, ”mellan älgpassen”, men på Lapserum har de kunnat ta dem redan i september.
– Vi har tröskat dem så tidigt att vi har kunnat så höstvete efter.
Hur kom det sig att ni satsade på detta?
– Vi visste att det var flera som provade, men var osäkra på om det skulle funka i foderautomatiken på anläggningen.
Gamlebygymnasiet hade åkerbönor året innan Lapserum började.
– Vi fick några kilo därifrån och provade i anläggningen, säger Lena.
Totalt 200 ton åkerbönor går det åt under ett år på gården, varav den egna produktionen, som omfattar tre–fyra hektar, ger 20 ton. Åkerbönorna, som har ett högt proteininnehåll, ersätter 100 ton spannmål och lika stor mängd sojabönor. Grisarna – de som föds upp på gården alltså – gillar dessutom det nya fodret.
– Sedan är det ju det att sojan har blivit mycket dyrare, säger Lena, som också ser en fördel i att de får en ny gröda att växla med i växtföljden.
Hon berättar att de kör lite "halv-ekologiskt". Höstsäden sprutas, men inte åkerbönorna.
– De växer fort och blir kraftiga, så de konkurrerar bra med ogräsen.
Hon tycker att det känns bra att de själva kan odla en del av de åkerbönor som går åt på gården, även om det bara är en mindre del.